BiH
0

Svjedok: Džeko je bio jedan od vođa napada na Trusinu

FENA
Edin Džeko
Edin Džeko
Prvi svjedok na suđenju za zločine počinjene u Konjicu i Jablanici kazao je da je optuženi Edin Džeko sudjelovao u napadu na selo Trusina sredinom aprila 1993. godine.

Ramiz Bećiri, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH ispričao je pred Sudom BiH da je optuženi Džeko bio “u krugu komande” odreda, te da je tokom napada na selo Trusina bio jedan od vođa grupa.

"Ja sam bio u drugoj grupi, a moj vođa grupe bio je Džeko. Naš zadatak je bio da napadnemo selo gdje su bile jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Mi smo trebali ići sredinom sela, dok su druge dvije grupe išle s bokova. Mi smo prvi napali. Ja sam opalio dvije ili tri granate u kuću iz ručnog bacača i tako je počeo napad", rekao je svjedok.

Bećiri je dodao da su pripadnici njegove jedinice u jednoj od kuća vidjeli civile hrvatske nacionalnosti kako se kriju u podrumu, nakon čega je on produžio do prodavnice na kraju sela.

"Na putu sam vidio starca kako leži mrtav, ali ne znam kako je poginuo. Nakon prodavnice, kad smo se vraćali, čuo se samo jedan rafal i dva čovjeka padoše, moji saborci Samko i Kokić. Izvukli smo ih i nekim autom su krenuli da ih voze, ali se auto pokvario. Tako sam ja Kokića nosio na vrh brda pješke, a Samka su nekako odvezli", kazao je Bećiri.

Na mjestu ranjavanja, prema iskazu Bećirija, bio je i optuženi Džeko, koji je radio vezom komunicirao s "komandom".

Nakon ranjavanja dvojice pripadnika Odreda "Zulfikar", svjedok je napustio selo. Tek kasnije tog dana saznao je da je Samko preminuo.

"Kasnije sam saznao da su moji ubili jednu grupu ljudi, ali ne znam tačno ko je pobio te ljude. Nisam ni pitao", rekao je svjedok.

Državno tužilaštvo optužilo je Džeku, bivšeg pripadnika Specijalnog odreda za posebne namjene "Zulfikar" pri štabu Vrhovne komande ABiH, za sudjelovanje u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, te u ubistvima šest civila hrvatske nacionalnosti i tri ratna zarobljenika.

Džeko je optužen i da je u septembru 1993. godine sudjelovao u nezakonitom hapšenju osam civila hrvatske nacionalnosti, te njihovom zatvaranju u prostorije Rogića kuće u Jablanici, gdje se tad nalazilo sjedište odreda "Zulfikar".

Tužilaštvo BiH smatra da je Džeko maltretirao zatočene civile tako što ih je tukao i tjerao da stoje na cesti koju su granatirale jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Džeko je izručen BiH u decembru prošle godine, odkad se nalazi u pritvoru. Suđenje Džeki bit će nastavljeno 11. septembra, kada će u korist Tužilaštva BiH svjedočiti Rasema Handanović, koja je priznala krivicu za sudjelovanje u ubistvima u Trusini i osuđena je na pet i pol godina zatvora, prenosi Justice Report online publikacija Balkanske istraživačke mreže BiH.