Suđenje Edinu Džeki
0

Svjedok: Džeko bio u akciji na Trusini, čuo sam od drugih da je pucao u civile

FENA
Edin Džeko
Edin Džeko
Na suđenju Edinu Džeki za zločine u Konjicu i Jablanici, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je rekao da je vidio optuženog u akciji na Trusini te poslije čuo kako je s jednim vojnikom pucao u muškarca i ženu, javio je BIRN - Justice Report.

Zaštićeni svjedok M, bivši vojnik jedinice “Zulfikar“ u Armiji BiH, kazao je da je 1993. godine učestvovao u akciji u Trusini (općina Konjic), gdje je vidio mrtvog muškarca i ženu pored prodavnice.

“Čuo sam da su pucali Džeko i Kokić. Ne znam da li sam čuo tad ili nakon tri dana. Ne znam ni ko je rekao niti znam da li iz zle namjere”, kazao je svjedok.

Prije ulaska u prodavnicu, svjedok je, kako je naveo, među vojnicima vidio Džeku, tadašnjeg vojnika jedinice “Zulfikar”.

Prema njegovom svjedočenju, pripadnici jedinice “Zulfikar” su se kretali cestom kada su pogođeni Samko Šemsović i Ahmet Kokić, kojima je nakon izvlačenja pružena prva pomoć.

“Tražen je auto za ranjene a kasnije sam čuo da ih je Džeko odvukao autom”, naveo je zaštićeni svjedok M.

Rekao je da su vojnici potom stigli do zaseoka Gaj gdje se desilo strijeljanje nekoliko muškaraca.

Međutim, svjedok je naveo da nije bio očevidac tih ubistava jer je ranije pobjegao u jednu kuću, pretpostavljajući da bi se moglo nešto ružno desiti.

“Vidjelo se po galami, psovkama da će se nešto ružno desiti, da će biti osveta. Da mi ne bi neko nešto naredio, ušao sam u kuću. Čuo sam rafale... Kada sam izašao, vidio sam četiri ili pet mrtvih uza zid kuće. Vidio sam jednog pored, pretpostavljam da je krenuo bježati”, ispričao je svjedok.

Svjedok M je rekao da se ne sjeća da je viđao Džeku nakon što je čuo da je odvezao ranjene i dodao da je strijeljanje počinjeno 15 minuta do pola sata od momenta ranjavanja Šemsovića i Kokića.

Nakon strijeljanja, rekao je svjedok, vojnici su krenuli u povlačenje te su stigli do obližnjeg sela, gdje su bili ranjeni pripadnici jedinice “Zulfikar”.

Suđenje će biti nastavljeno 29. januara.

Državno tužilaštvo tereti Edina Džeku da je tokom napada na Trusinu 16. aprila 1993. godine ubio troje starijih civila hrvatske nacionalnosti.

Na teret su mu stavljeni i zločini u Jablanici.