Suđenje za genocid
0

Svjedok: "Čuvao sam zarobljenike, a za ubistva Srebreničana sam čuo"

FENA
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je kako je u julu 1995. godine čuvao zarobljenike u školi u Pilici (općina Zvornik), da bi tokom istog dana, kada su odvedeni, čuo da su ubijeni na Ekonomiji u Branjevu, javlja BIRN - Justice Report.

Svjedok Mićo Manojlović, nekadašnji pripadnik Prvog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) kazao je kako je dva dana ispred učionice u školi u Pilici (općina Zvornik) čuvao zarobljene Srebreničane da ne pobjegnu te da je bila prisutna i nepoznata vojska.

„Vodio sam zarobljenike u WC i donosio im vode. Kolege iz bataljona su osiguravale druge učionice. Ispred škole sam vidio nekoliko mrtvih tijela. Pričalo se da su pokušali pobjeći“, rekao je svjedok.

Manojlović je dao iskaz na suđenju Francu Kosu, Stanku Kojiću, Vlastimiru Golijanu i Zoranu Goronji koje Tužilaštvo BiH tereti za učešće u ubistvima više od 800 Srebreničana u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo u Pilici.

U optužnici se navodi da je Kos bio komandir Prvog “bijeljinskog” voda, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a.

Svjedok je ispričao da je od njemu nepoznate vojske u Pilici bio prisutan jedan stariji oficir i vojnici u crnim uniforamama koji su bili kratko ošišani i imali naušnice.

Manojlović je kazao kako su zarobljenici drugog dana prebačeni u autobuse, za koje je čuo da idu u razmjenu, te da je on otišao u kafanu preko puta Doma kulture u Pilici.

„Znao sam da su unutra isto zarobljenici iz Srebrenice, a okolo su bili vojnici sa puškama i jedan je galamio što ih ne ubijamo. (...) Kući se nisam vratio preko Branjeva jer je policija taj dan zatvorila saobraćaj“, rekao je svjedok, dodavši da je poslije, prolazeći, vidio grobnicu na Ekonomiji na Branjevu, ali da ne zna kojih je dimenzija bila.

Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH, pročitao je svjedokovu izjavu koju je dao istražiteljima Agencije za zaštitu i istrage (SIPA) u kojoj se navodi kako je svjedok rekao da je na Branjevu vidio oko 100-tinjak ubijenih zarobljenika i upitao ga da objasni razliku, na što je svjedok rekao da nije mogao vidjeti ubijene, već je čuo za ubistva.

Svjedok Manojlović je također rekao da nije vidio ubistva ispred Doma kulture, kako piše u izjavi, već da je samo za to čuo.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. april, kada Tužilaštvo namjerava saslušati dva svjedoka, javlja BIRN - Justice Report.