Suđenje Dragičeviću i Vlahoviću
0

Svjedok Čoho: Oči su mi se zatvorile od udaraca

FENA
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
U nastavku suđenja za zločine u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Esad Čoho ispričao je da su ga optuženi Zoran Dragičević, zvani Krompir, i Veselin Vlahović, zvani Batko, brutalno pretukli u zgradi "Digitron Buje" u naselju Grbavica.

Svjedok Esad Čoho je kazao da su po njega krajem maja ili početkom juna 1992. godine došli optuženi Dragičević i Vlahović, te ga odveli u zgradu "Digitron Buje" na navodno ispitivanje.

Prema njegovim riječima, prilikom dolaska u zgradu, Vlahović mu je oduzeo 4.000 KM, sat i prstenje, a potom je uveden u jednu prostoriju gdje su ga obojica pretukli, javlja danas BIRN-Justice Report.

"Krompir me prvi udario u bubrege i glavu, a onda mi je Batko rekao da legnem i počeo me i on tući. Za to vrijeme Krompir mi je skakao po leđima", kazao je svjedok.

Svjedok je naveo da je nekoliko puta gubio dah i svijest od udaraca čizmama, a zatim je došao još jedan momak i pridružio im se.

"Oči su mi se zatvorile od udaraca. Ništa nisam vidio, a onda me Batko uhvatio za vrat i odveo u drugu prostoriju", ispričao je Čoho, dodajući da mu nije pružena nikakva ljekarska pomoć.

Svjedok Čoho je ispričao da je dan nakon što je premlaćen, u istu prostoriju doveden još jedan muškarac, te da su i njega pretukli, a zatim otišli.

"Navečer su ponovo došli. Batko mi je rekao da sam trebao biti ubijen, ali su dobili naredbu da me puste", kazao je svjedok, koji je u februaru 1993. godine napustio Grbavicu.

Zoran Dragičević, zvani Krompir, optužen je da je od maja 1992. do decembra 1994. pljačkao i zlostavljao nesrpsko stanovništvo u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići, te silovao jednu osobu.

Veselinu Vlahoviću, zvanom Batko, krajem mjeseca bit će izrečena prvostepena presuda po optužbama za ubistva, silovanja, maltretiranja i pljačku civila.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. mart.