Suđenje Karadžiću
0

Svjedok Bowen: Vidio sam poginule ljude i mrtvu djecu

Sarajevo-x.com
Drugog dana svjedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Haškog tužilaštva je kazao da su snage bosanskih Srba provele "organiziranu kampanju granatiranja Sarajeva", prenosi BIRN - Justice Report.

Jeremy Bowen, nekadašnji dopisnik britanske medijske kuće BBC koji je više puta izvještavao iz BiH u periodu između 1992. i 1995. godine, odgovarajući na pitanja Radovana Karadžića je rekao da su civili u Sarajevu bili izloženi "opsadi koja je za žrtve imala hiljade ljudi“.

"Kampanja snajperskog djelovanja i granatiranja bosanskih Srba je bila organizirana i usmjerena na teritoriju Sarajeva. To je bio način pritiska na bosansku vladu i na međunarodnu zajednicu i način širenja terora među stanovništvom i zastrašivanja ljudi. Sjećam se da sam vidio ljude koji su ginuli u svojim domovima i mrtvu djecu", prisjetio se Bowen, koji je sa svjedočenjem počeo u četvrtak, 13. januara ove godine.

Karadžiću, nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) sudi se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u planiranju i sprovođenju kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva, čiji je cilj bilo širenje straha među civilnim stanovništvom i tokom koje je ubijeno i ranjeno hiljade civila, uključujući djecu i starije osobe.

Na upit Radovana Karadžića o tome kako su živjeli srpski civili u Sarajevu, Bowen je rekao da su "imali teškoće i nesporno patili".

"Nijednog trenutka nisam sugerisao da su na jednoj strani bili anđeli, a na drugoj đavoli. Pokušao sam reći da je bio rat i da u takvom ratu civili najviše stradaju", pojasnio je Bowen.

Optuženi Karadžić usprotivio se svjedokovom tumačenju da su "srpske snage držale civile Sarajeva pod opsadom", te pojasnio da je "taktika srpskih snaga bila jedino zadržavanje Prvog korpusa Armije BiH unutar grada".

Odgovarajući na pitanja o etničkom čišćenju, Bowen je rekao da je vidio da su "sve zaraćene strane vršile nasilno premještanje civila druge nacionalnosti".

"Međutim, činjenica je da se srpska strana najviše koristila etničkim čišćenjem", dodao je svjedok.

Optuženi Karadžić ocijenio je Bowenov iskaz i ratno izvještavanje "punim neprihvatljivih i arbitrarnih izjava".

"Nadam se da je moje izvještavanje pouzdano u svakom smislu. Jako sam se trudio da bude tačno, ali naravno bilo je grešaka, jer se radilo pod pritiskom i kratkim rokovima. Sve priče iz bivše Jugoslavije su bile o životu i smrti i jako smo se trudili da sve bude pouzdano", odgovorio je Bowen.

Suđenje Karadžiću će se nastaviti u ponedjeljak, 17. januara ove godine.