Nastavak pretresa
0

Svjedoci: "Zahtjev za izručenje Ganića je politički motivisan"

SRNA
Ejup Ganić (Foto: AFP)
Ejup Ganić (Foto: AFP)
Pred sudom u Londonu danas će biti nastavljen glavni pretres o zahtjevu Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, kojeg Beograd optužuje za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine.

Svjedoci odbrane juče su tvrdili da je politički motivisan zahtjev Srbije za izručenje Ganića i da mu suđenje u Beogradu ne bi bilo pošteno.

O tome su najviše govorile dvije svjedokinje odbrane - novinarka Radija "Slobodna Evropa" Gordana Knežević, koja je 1992. godine bila zamjenica urednika sarajevskog lista "Oslobođenje" i predsjednica Helšinskog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Na pitanje advokata Ganićeve odbrane Eduarda Fitzzeralda da li misle da je zahtjev Srbije za izručenje politički motivisan, one su odgovorile potvrdno, te ustvrdile da Beograd želi da dokaže da su Bošnjaci, a ne JNA, izazvali rat u BiH.

Kneževićeva i Biserko izjavile su da moguće suđenje Ganiću u Beogradu ne bi bilo fer i pošteno, da bi bilo političkih uticaja i da bi se svjedoci, posebno oni iz BiH, plašili da dođu zbog straha da i sami ne budu uhapšeni. 

One su ocijenile i da mediji u Srbiji Ganića već tretiraju kao ratnog zločinca.

Tužilaštvo nije unakrsno ispitivalo svjedoke odbrane, ali je kao svog svjedoka izvelo zamjenika javnog tužioca za ratne zločine Srbije Milana Petrovića, koji je nastojao da dokaže da je rad Suda za ratne zločine potpuno objektivan i nezavisan.
Glavni pretres, koji traje od 5. jula, trebalo bi da bude okončan sutra, prenio je BBC. 

Ganić je uhapšen 1. marta na aerodromu Heatrow u Londonu na osnovu potjernice koju je Srbija raspisala za njim i još 18 osoba iz BiH zbog napada na kolonu JNA u Sarajevu 3. maja 1992. godine. 

Deset dana nakon hapšenja pušten je iz ekstradicionog pritvora uz kauciju od 300.000 eura i zabranu napuštanja Velike Britanije do odluke suda o njegovoj ekstradiciji. Protekla četiri mjeseca proveo je u kućnom pritvoru.