BiH
0

Svjedoci uplašeni za svoje porodice

FENA
Dva svjedoka Tužilaštva BiH koja svjedoče o zločinima počinjenim u Kalinoviku kazala su da su uplašeni za svoju porodicu zbog svjedočenja.

Tužilaštvo za niz zločina počinjenih u Kalinoviku tokom 1992. i 1993. godine tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu.

Ilija Đorem i zaštićena svjedokinja pod šifrom W1 svjedočeći protiv trojice optuženih za zločine počinjene u Kalinoviku kazali su da se plaše da bi zbog davanja iskaza njihove porodice mogle pretrpjeti određene posljedice.

„Pod velikim sam pritiskom od Kalinovčana od kada sam dao izjavu tužiocu 2007. godine. Prijete mi i plašim se za svoju porodicu, a nudili su mi i novac da ne govorim ništa o radu policije tih godina“, istakao je Đorem dodajući da sa pritiscima nisu povezana trojica optuženih.

Isti svjedok je potvrdio da najviše pritisaka dobija od izvjesnog Aleksandra Cerovine zvanog Saša sa kojim je i ranije imao konflikt, te kojeg su mnogi do sada saslušani svjedoci Tužilaštva spomenuli kao suizvršioca pojedinih zločina u Kalinoviku.

Tužilaštvo za niz zločina počinjenih u Kalinoviku tokom 1992. i 1993. godine tereti Ratka Bundala, Neđu Zeljaju i Đorđislava Aškrabu.

Bundalo je, kako stoji u optužnici, bio komandant Taktičke grupe Kalinovik, Zeljaja komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, dok je Aškraba bio upravnik logora Barutni magacin.

„Neđo Zeljaja mi je kazao da trebam da čuvam u školi zatočene muslimane, te da nikog ne smijem pustiti unutra. Znam da je muškarce iz Kalinovika hapsila naša policija, a policajci su pričali da je u toj školi neko nekog silovao“, rekao je Đorem koji je bio pripadnik rezervnog sastava policije SJB Kalinovik.

U optužnici stoji da su, između ostalog, u školi „Miladin Radojević“ u Kalinoviku tokom 1992. godine bili zatočeni civili.

Đorem je kazao da pretpostavlja da su u silovanju žena učestvovali pripadnici „paravojnih jedinica“ koji su dolazili u Kalinovik i „maltretirali mještane svih nacionalnosti“.

Ovaj svjedok je istakao kako je čuo da je Cerovina "maltretirao neke zatvorenike", te da je Aškraba bio „komandir“ u Barutnom magacinu, gdje su nakon izvjesnog vremena prebačeni muškarci iz škole.

O fizičkom zlostavljanju zatočenih civila u školi u Kalinoviku, te odvođenju žena na silovanje govorila je svjedokinja Tužilaštva pod šifrom W1, kojoj je Sudsko vijeće dodijelilo mjere zaštite jer se „plaši da bi njeno svjedočenje moglo imati posljedice na njenu djecu“.

Odlukom Vijeća lični podaci W1 ostat će zaštićeni u narednih 20 godina, te je zabranjeno objavljivanje njene slike u medijima. Također je sa dijela ročišta na kojem je svjedokinja govorila o silovanju žena u Kalinoviku javnost bila isključena.

„Dok je Slavko Lalović zvani Ustaša bio na straži u školu su ulazili rezervisti i odvodili nas žene na silovanje. Rezervisti su također izvodili pojedine muškarce i premlaćivali ih, a neki od njih se nisu više ni vratili“, rekla je W1.

Pojedini svjedoci Tužilaštva spominjali su Lalovića kao suizvršioca zločina počinjenih u Kalinoviku tokom 1992. godine.

Svjedokinja W1 je u zbjegu sa dvoje djece i drugim mještanima iz Gacka u maju 1992. godine zarobljena i odvedena u školu u Ulog, a nakon toga prebačena u Kalinovik gdje je bila smještena u fiskulturnu salu u školi, prenosi BIRN-Justice Report.