Tužilaštvo BiH
0

Svjedoci u slučaju Radić i ostali

FENA
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Vojnom kod Mostara, odbrana Dragana Šunjića je uložila nekoliko materijalnih dokaza koje će Sudsko vijeće naknadno cijeniti. Jednim od dokaza odbrana pokušava srušiti kredibilitet svjedokinje A navodeći da je u jednoj objavljenoj knjizi drugačije govorila o dešavanjima u Vojnom u odnosu na ono što je rekla u sudnici.

Svjedokinja A je iskaz u korist Tužilaštva BiH dala 13. juna 2007., ali je njeno svjedočenje bilo zatvoreno za javnost.

Tužilac Jude Romano je kazao da se "ne može izjasniti da li posjeduje ovjerenu kopiju ove knjige jer to odbrana ranije nije predložila kao dokaz".

Sudsko vijeće će naknadno donijeti odluku o prihvatanju ovog dokaza.

Uz Dragana Šunjića, Tužilaštvo BiH tereti Marka Radića, Damira Brekala i Mirka Vračevića za dešavanja u zatvoru Vojno kod Mostara tokom 1993. i 1994. kada su tu bili zatvoreni muškarci, žene i djeca.

Prema optužnici, zatvorenici su zlostavljani, maltretirani, ubijani, silovani i odvođeni na prinudne radove, prilikom čega su neki i smrtno stradali.

Kao dokaz, odbrana Dragana Šunjića je u spis uvela i vojni karton koji je ovjerio Ilija Petrović, a u kojem se "navode netačni podaci za Šunjića".

Obrazlažući relevantnost ovog dokaza, branilac Mithat Kočo je kazao da je "ovaj karton vjerovatno napravila Armija BiH" i da su u njemu navedeni pogrešni podaci kao što je matični broj njegovog branjenika, a uz to stoji i da je "umro nesretnim slučajem".

"Ovaj karton je važan jer ukazuje na valjanost dokaza koje je Tužilaštvo BiH uložilo u spis vezano za mog branjenika Dragana Šunjića", kazao je Kočo.

Kao dokaz uložen je i dokument Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane (HVO) što ga je sačinio Mario Mihalj, a u kojem se, kazao je Kočo, ne navodi ime Dragana Šunjića.

"U nizu dokumenata koje je Tužilaštvo BiH dostavilo nigdje se ne spominje ime mog branjenika", rekao je Kočo.

Prema optužnici, Marko Radić je bio zapovjednik Prve bjelopoljske bojne HVO-a, a ostali optuženi su bili pripadnici te jedinice.

Mario Mihalj koji je u međuvremenu preminuo, kako se navodi u optužnici, bio je upravnik zatvora Vojno, dok je Šunjić bio njegov zamjenik, prenosi BIRN - Justice Report.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. decembar i tada će Tužilaštvo BiH saslušati dodatnog svjedoka jer odbrana ne može osigurati prisustvo svojih svjedoka tog datuma.