Tužilaštvo BiH
0

Svjedoci u slučaju Kukavica

FENA
Jozo Tomas i Ozren Gvozdenović, koji su iskaz dali na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću opisali su teške uslove zatočeništva u logorima na području općine Bugojno.

Obojica su imenovala Kukavicu kao osobu koja ih je svakodnevno “prozivala” dok su boravili u logoru na stadionu “Iskra”.

Tužilaštvo BiH smatra Gasala i Kukavicu, bivše pripadnike Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bugojno, odgovornim za “podstrekavanje i pomaganje” nečovječnog postupanja prema zatvorenicima u logoru na stadionu Nogometnog kluba “Iskra” u Bugojnu.

Prema navodima optužnice, Gasal je bio upravnik logora, a Kukavica komandir obezbjeđenja.

Handžića i Dautovića, bivše pripadnike Armije BiH, optužnica između ostalog tereti za odvođenje civila Hrvata u logore, njihovo zlostavljanje, prisiljavanje na prinudni rad, te ubistva i mučenja.

Svjedok Jozo Tomas je ispričao kako je, ne preciziravši kad, zarobljen u svojoj kući, te odveden u Kulturno-sportski centar (KSC) Bugojno.

“Tu su me slomili. Do nesvijesti su me tukli, vodili me bosog po staklu i tjerali da skupljam staklo rukama”, ispričao je ovaj svjedok.

On tvrdi da je iz KSC-a odveden u Salon namještaja u Bugojnu, te u Osnovnu školu “Vojin Paleksić”, da bi na kraju, “nekad u augustu”, bio doveden na stadion “Iskra”.

“Tu je bilo natrpano, teško je bilo i leći... Odvođen sam na radove često. Ujutro bi bila prozivka koju su vršili i stražari i zapovjednici. Sjećam se da je Kukavica prozivao. Njega znam najbolje jer me je on izvodio na rad kad sam išao da skidam crijep s kuće jednog Hrvata”, kazao je Tomas. On je dodao da ne zna kako se Kukavica zove.

“Kukavica su ga zvali, ne znam mu ime i ne želim da znam. Volio bih da mu ni prezime ne znam”, rekao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja Tomas je još rekao da je pušten sa stadiona “nekad u 11. ili 12. mjesecu”, te kako je od drugih zatvorenika čuo da je upravnik bio Gasal.

Govoreći o uslovima na stadionu, istakao je da je hrana “bila užasna”, te da su im nekad stražari ulijevali naftu u obroke.

Ozren Gvozdenović, nekadašnji bugojanski policajac, ispričao je da se s drugim policajcima - vojnim i civilnim - predao pripadnicima Armije BiH, ne navodeći datum.

“Nakon predaje otišli smo u Salon namještaja u podrum. Bila je voda do gležnja, mrak, rupa... Nismo imali gdje ni leći, ni sjesti. U tu vodu smo vršili i nuždu. Tad nisam izvođen na saslušanje, ali sam izvođen na premlaćivanje. Brigadna policija koja nas je čuvala izvodila me navečer i tukla gumenom palicom, da samo masnice ostaju, i po glavi, samo kad je dignem da vidim ko me tuče. Znali su kako treba tući”, istakao je Gvozdenović.

Nakon nekoliko dana provedenih u Salonu namještaja, tvrdi svjedok, prebačen je u školu “Vojin Paleksić” gdje je također bio izložen fizičkom zlostavljanju, a potom je odveden na stadion “Iskra”.

“Bili smo u prostorijama ispod tribina. Tu su bili bolji uslovi nego u Salonu namještaja. Ujutro smo imali prozivke, zapovjednik je bio Kukavica”, prisjetio se Gvozdenović, prenosi BIRN - Justice Report.

Suđenje se nastavlja 17. decembra ove godine kad će Tužilaštvo saslušati nova tri svjedoka.