BiH
0

Svjedoci tvrde da je i brat optuženih Čavalića maltretirao ratne zatvorenike

FENA
U nastavku suđenja Esadu i Dervišu Čavaliću za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima u Derventi, svjedoci odbrane su tvrdili da je brat optuženih Nihad učestvovao u maltretiranju zatvorenika, javio je BIRN - Justice Report.

Svjedok Predrag Nikolić je ispričao da su ga 26. aprila 1992. u naselju Čardak, gdje je bio vojno angažovan, zarobili pripadnici Riječke brigade Hrvatske vojske (HV) i da je istog dana prebačen u Dom Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi.

“Na ulazu u Dom je stajao Nihad Čavalić i tada me udario dva puta šakom u glavu. Onda sam odveden na sprat kod Željka Pudića koji je bio glavni za derventski HVO. Tu se me ispitivali o ‘pragi’ na Čardaku. Tukla su me trojica, među kojima je bio i Nihad. Ostale nisam poznavao”, prisjetio se Nikolić.

On je kazao da je od prije rata poznavao trojicu braće Čavalić koji su živjeli u Derventi.

Prema optužnici, Esad Čavalić zvani Eso i Derviš Čavalić zvani Saja su kao pripadnici HVO-a, od aprila do juna 1992. godine, u zgradi Doma JNA i logoru Rabić kod Dervente mučili i nečovječno postupali prema civilima.

U optužnici je navedeno da su 26. aprila 1992. u zgradi Doma JNA tukli nogama i rukama jednog zatvorenika kojeg su poslije drugi zaklali.

“Po priči zatvorenika, Blagoja Đuraša su zaklali, osoba s nadimkom Tekila i Azra Bašić. Optužene Čavaliće nikad nisam vidio u Domu ni u Rabiću. Nijedan zatvorenik nije spomenuo Saju ili Esu. Spominjali su Nihada koji je izgledao identično kao Saja”, rekao je Nikolić.

On je dodao da je u iskazu datom Službi državne bezbjednosti (SDB) 1992. godine u Doboju također spominjao Nihada Čavalića, a “ne Esu i Saju”, te da nema motiva da štiti optužene.

Svjedokinja Nihada Čučić je kazala da je radila u kuhinji Doma JNA, gdje je također radio i Nihad Čavalić, a optuženi dolazili da jedu.

Ona je navela da optuženi Čavalići nisu imali vojne uniforme i da je od njihovog brata Nihada čula da su polovinom maja napustili Derventu.

“Nisam vidjela da su Esad i Derviš nekog zlostavljali. To su radili Riječani. Njihov brat Nihad je bio agresivan jer je u to vrijeme počeo da pije. Kad su tukli doktora Šarana, pitala sam ih zašto to rade, šta im je čovjek uradio. Tada je Riječanin uperio automat u mene, a Nihad mi je rekao: ‘Šta hoćeš, šta ga braniš’”, prisjetila se Čučić.

Svjedok Nedžad Silajdžić je ispričao da su nakon početka rata na području Dervente optuženi Esad i Derviš bili s njim u skloništu u podrumu kuće i da su zajedno išli u Dom JNA da jedu.

“Oni su bili u Derventi do 12. ili 13. maja, kada su otišli u Slavonski Brod”, kazao je Silajdžić.

Okružni tužilac Slavko Krulj je najavio nove svjedoke optužbe, “koji će pobiti današnje iskaze svjedoka”.

Uložio je i materijalne dokaze protiv optuženih, među kojima je i fotodokumentacija na osnovu koje je oštećeni Pero Novaković prepoznao optužene kao osobe koje su ga maltretirale u Domu JNA u Derventi.

Odbrana se tome usprotivila, uz obrazloženje da “prepoznavanje nije urađeno prema standardima koje propisuje Zakon o krivičnom postupku”.

Suđenje se nastavlja 29. januara.