BiH
0

Svjedoci na suđenju Iliji Jurišiću nisu došli u sud

FENA
Suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za učešće u napadu na kolonu JNA u Tuzli 1992. godine, danas nije održano u Vijeću za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu jer pozvani svjedoci nisu došli u sud.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Vinka Beraha-Nikićević rekla je da su za današnji glavni pretres pozvana četiri svjedoka, ali se nijedan nije odazvao pozivu suda.

Ona je kazala da zbog nedolaska svjedoka nisu ispunjene procesne pretpostavke da se suđenje danas održi i najavila da je za sutrašnji glavni pretres predviđeno saslušanje dva svjedoka.

Jurišić, koji je bio pripadnik rezervnog sastava MUP-a Bosne i Hercegovine i visoki starješina u operativnom štabu Službe javne sigurnosti Tuzle, tereti se da je 15. maja 1992. izdao naređenje da se otvori vatra na kolonu JNA koja se povlačila iz tuzlanske kasarne.

Tom prilikom poginula su najmanje 92 vojnika, ranjena su najmanje 33 i uništen je veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Na početku suđenja, 22. februara ove godine, Jurišić je odbacio navode optužnice, tvrdeći da je samo prenio naredbu svog pretpostavljenog Mehe Bajrića koja je glasila: "Na vatru odgovori vatrom".