Suđenje Jurišiću
0

Svjedoci iz Sarajeva negirali napad na kolonu JNA

SRNA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Milan Petrović rekao je danas pred Apelacionim sudom u Beogradu, u žalbenom postuku na prvostepenu presudu Iliji Jurišiću za zločin nad vojnicima JNA u Tuzli, da su do 26. aprila 1992. godine postojali zvanični kontakti između predstavnika SR Jugoslavije i BiH koji su rezultirali sporazumom da JNA može mirno da napusti BiH.

"U jednom su se usaglasili sto posto - da JNA može mirno napustiti BiH. Nemamo pisani sporazum, ali je stav Tužilaštva da je sporazum zasigurno postignut", rekao je Petrović.

On je naglasio da se to vidi iz korespondencije između tadašnjeg Predsjedništva BiH i krnjeg Predsjedništva SFRJ, zapisnika sa 79. sjednice Predsjedništva BiH, kao i iz potonjih događaja. 

 Na početku današnjeg suđenja odbrana i tužilaštvo iznijeli su različite stavove o ovom pitanju, jer je odbrana zastupala stav da ne postoji dokaz o sporazumu, za koji se u optužnici protiv Jurišića navodi da je prekršen. 

Apelacioni sud zakazao je nastavak suđenja za 8. oktobar, a pred Vijećem Apelacionog suda, trećeg dana suđenja, koliko je prvobitno bilo planirano da traje, danas je svjedočilo šest svjedoka, od kojih četiri video linkom iz Suda BiH u Sarajevu. 

Svjedočili su Selim Bešlagić, koji je u vrijeme zločina bio načelnik opštine Tuzla, zatim komandant štaba Teritorijalne odbrane (TO) Tuzle Enver Delibegović, ondašnji sekretar Jasmin Imamović, kao i Benjamin Fišeković.

Svjedoci iz Sarajeva negirali su da je napadnuta kolona JNA koja se 15. maja 1992. godine povlačila iz Tuzle. 
Međutim, zbog tehničkih poteškoća koje su pratile početak svjedočenja iz Sarajeva, sudije, advokati, tužilac i optuženi Jurišić pratili su njihove izjave pomoću slušalica, a publici je bilo skoro potpuno onemogućeno da razazna šta su još govorili svjedoci. 

Jedini današnji svjedok, koji je govorio u samoj sudnici u Beogradu, Mile Dubajić rekao je da je odluku o povlačenju vojske iz kasarne donio 15. maja nakon što je tog dana odjednom otpočela pucnjava po kasarni, kao i poslije dogovora sa načelnikom SJB Tuzla Mehom Bajrićem. 

Suprotno jučerašnjoj izjavi Bajrića, koji je tvrdio da se nikada nije dogovarao sa Dubajićem o povlačenju vojske, Dubajić je danas rekao da je sa Bajrićem dogovoreno da bude formirana jedna kolona i određen pravac povlačenja. 

Prema Dubajićevim riječima, dogovoreno je da na čelu bude policijsko vozilo sa članom Kriznog štaba tuzlanske opštine Mehmedom Brkićem, a da kao garant bezbjednosti sa Dubajićem u vozilu bude Enver Delibegović, komandant štaba TO Tuzle. 

"Kolona je po pravilima trebalo da ima obezbjeđenje, ali nije bilo mogućnosti. Znali su da sam ostao bez borbenih dijelova i da se ne mogu braniti. Da je bilo mogućnosti za obezbjeđenje, do napada ne bi došlo", ocijenio je Dubajić. 

On je istakao da u tom trenutku nije imao drugog izbora. 
"Bilo je ili primiti borbu sa neorganizovanom jedinicom koju čine ostaci raznih jedinica i to u 'kotlu' i izginuti ili se povući", rekao je Dubajić i objasnio da se čvrsto uzdao u Bajrićevo obećanje budući da je on imao "veliki ugled i uticaj", a i vojska je imala dobre odnose sa njim. 

Apelacioni sud do sada je saslušao ukupno 14 svjedoka, od kojih većina nije bila saslušana u prvostepenom postupku. 

Jedan od Jurišićevih branilaca Đorđe Dozet izjavio je novinarima poslije današnjeg ročišta da je zadovoljan dosadašnjim dokaznim postupkom i da smatra da su izvedeni dokazi koji potkrepljuju tvrdnje Ilije Jurišića da "on nema nikakve veze sa događajima na Brčanskoj malti".