Suđenje Guši i Suljagiću
0

Svjedoci dvojica bivših pripadnika ARBiH

FENA
Brčko
Brčko
Na suđenju Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta BiH dvojica bivših pripadnika Armije BiH su kao svjedoci Tužilaštva kazali da im nije poznato da li je 1994. godine zatvorenik Branko Radenković bio fizički maltretiran.

Faruk Gaši, nekadašnji komandir Izviđačko-diverzantske čete 108. viteške brigade Armije BiH (ABiH), kazao je da je za zarobljavanje Radenkovića saznao 3. augusta 1994. godine po povratku s linije.

“Taj dan su se izvodile borbene operacije i ja sam tokom jutra čuo da je zarobljen jedan vojnik Vojske Republike Srpske (VRS), ali nisam znao tačno o kome se radi. Tek navečer tog dana saznao sam da se radi o Branku Radenkoviću, kojeg su od prije rata poznavali neki članovi moje porodice”, istakao je Gaši.

Prema kazivanju Gašija, Radenkovića je posjetio dva dana kasnije u pritvoru u Maoči, u blizini Brčkog, kada je s njim razgovarao i vidio da je “vidno preplašen”.

“Vidio sam da ima oteklinu na zglobu desne noge, ali drugih vidljivih povreda i znakova fizičkog maltretiranja na njemu nisam vidio. Dao sam mu nekoliko kutija cigara i rekao vojnom policajcu koji ga je čuvao da ga više ne smije niko dirati”, kazao je Gaši, dodavši da Radenkovića nakon toga više nije viđao.

Prema navodima optužnice, Nusret Gušo i Mirsad Suljagić, tadašnji pripadnici 108. brigade ABiH, 3. augusta 1994. godine u Brčkom su učestvovali u fizičkom zlostavljanju Branka Radenkovića.

Gušo i Suljagić, kako stoji u optužnici, u više navrata su Radenkovića tukli nogama i palicama te ga ispitivali o položaju VRS-a i ubistvima Bošnjaka u Brčkom.

Ismet Glodžić, bivši pomoćnik komandanta za obavještajne poslove 108. brigade ABiH i drugi svjedok Tužilaštva na ovom ročištu, također je istakao kako mu nije poznato da li je Radenković maltretiran prilikom ispitivanja.

“Posjetio sam Radenkovića u pritvoru drugog ili trećeg dana nakon njegovog zarobljavanja i s njim razgovarao s namjerom da saznamo neke vojne podatke o moralu, naoružanju i položajima VRS-a na tom području. Međutim, on nam nije rekao ništa novo, tako da je taj razgovor trajao veoma kratko”, kazao je Glodžić.

Prema Glodžiću, Radenković je tokom razgovora bio “preplašen”, ali nije imao vidljive povrede.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj 2011. godine.