Haški tribunal
0

Svjedočenjem Ismeta Svrake nastavlja se suđenje Karadžiću

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Suđenje nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću biće nastavljeno danas pred Haškim tribunalom svjedočenjem Ismeta Svrake, koji je teško povrijeđen na Markalama 28. avgusta 1995. godine.

Svraka je počeo sa davanjem iskaza prošle sedmice, a Tužilaštvo je najavilo da će naredni svjedok biti pukovnik Irske vojske John Hamil, nekadašnji vojni posmatrač UN u BiH, koji je učestvovao u istrazi o granatiranju Markala, a zatim Almir Begić.

Tužilaštvo je u maju ove godine tražilo dozvolu da listu svjedoka dopuni Begićem, čiji je pokojni otac Ćamil bio vlasnik proteze za nogu zabilježene na video snimku načinjenom nakon pada granate na pijacu Markale, za koju Karadžić tvrdi da je podmetnuta.

Naredni svjedok biće ratni dopisnik britanske mreže BBC Martin Bell, koji je izvještavao o događajima u bivšoj Jugoslaviji od 1991. do 1995. godine. Bell će opisati svoje kontakte sa optuženim i sa drugim predstavnicima srpskog političkog i vojnog vođstva u BiH, uključujući Ratka Mladića. 

Posljednji na listi svjedoka za ovu godinu, major norveške avijacije Torbjorn Overgaard, iskaz će dati posredstvom videolinka. Overgaard je od oktobra 1994. do 1. maja 1995. godine u Sarajevu bio vojni posmatrač UN i radio je na istagama brojnih artiljeriskih i snajperskih incidenata. 

Karadžića optužnica tereti za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja, među kojima i za opsadu Sarajeva i uzimanje pripadnika UN za taoce.

U Haškom tribunalu će biti nastavljeno i suđenje bivšim zvaničnicima MUP-a RS Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu, koje optužnica tereti za progone nesrpskog stanovništva iz 20 opština BiH 1992. godine. 
Optužba će danas nastaviti sa izvođenjem dokaza i u postupku protiv generala Zdravka Tolimira, optuženom za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine. 

Danas će biti nastavljeno suđenje bivšim šefovima Državne bezbjednosti MUP Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženima za zločine policijskih i paravojnih trupa u BiH i Hrvatskoj.

Statusna konferencija u predmetu protiv lidera SRS Vojislava Šešelja po optužnici za nepoštovanje suda zakazana je za utorak, 13. decembra. 

Šešelj se tereti da je u jednoj od svojih knjiga objavio informacije o 11 svjedoka kojima su bile odobrene zaštitne mere. U julu prošle godine, Šešelj je osuđen na 15 mjeseci zatvora po prvoj optužnici za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja podataka o tri zaštićena svjedoka. 

Glavna optužnica Šešelja tereti za etničko čišćenje nespskog stanovništva iz dijelova Hrvatske, BiH i Vojvodine. 

Sudsko vijeće je najavilo da će prije početka zimske pauze donijeti odluke po svim preostalim podnescima, dok bi rasprava po pravilu 98bis, prema kojem optuženi može da traži da se odbace optužbe za koje smatra da nisu dokazane, mogla biti održana u februaru ili martu 2011. godine.
Zimska pauza u radu Tribunala trajaće od 20. decembra do 10. januara 2011. godine. U tom periodu neće se održavati suđenja, ali je moguće da će sudska vijeća ili dežurne sudije donositi odluke po podnescima.