Suđenje Karadžiću
0

Svjedočenje započeo ekspert Richard Higgs

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Richard Mole, nekadašnji viši vojni posmatrač Ujedinjenih nacija (UN), koji je svjedočenje na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom počeo u utorak, kazao je u srijedu da su "muslimanske vlasti" u gradu nekada "izigravale žrtvu u cilju izazivanja vojne intervencije".

"Snage Predsjedništva BiH zloupotrebljavale su civilne lokacije, poput recimo bolnice Koševo, i postavljale oružje, da bi Srbi bili optuženi. (...) Znam da smo to vidjeli i da nismo bili zadovoljni da se vozila stavljaju u zonu bolnice", pojasnio je Mole.

Svjedok je također ponovio kako smatra da su međunarodni mediji imali antisrpski stav u svom izvještavanju tokom 1992. godine. "Ti stavovi s naše tačke gledišta su svakako otežavali ispunjenje naše misije. Siguran sam da su vam pojedinosti u vezi s tim poznate, s obzirom da se - kada je o srpskoj strani riječ - činilo da su njihove namjere donekle iskrivljeno prenijete u medijima", dodao je Mole.

Pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Radovanu Karadžiću se sudi kao nekadašnjem predsjedniku Republike srpske i vrhovnom komandantu njenih oružanih snaga za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

U optužnici se navodi da je Karadžić učestvovao u kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja Sarajeva između 1992. i 1995. godine, koja je za cilj imala širenje terora među civilnim stanovništvom grada.

Na ovom ročištu sa svjedočenjem je počeo Richard Higgs, stručnjak za minobacače pri britanskoj vojsci, koji je na osnovu izvještaja UNPROFOR-a sačinio ekspertni nalaz o granatiranjima u Sarajevu tokom opsade, između ostalih, i granatiranjima pijace Markale 1994. i 1995. godine.

Karadžiću se optužnicom na teret stavlja granatiranje Markala u februaru 1994. godine, kada je minobacačka granata "ispaljena iz pravca sjever-sjeveroistok", s teritorije pod kontrolom Vojske RS-a (VRS), ubila 66, a ranila više od 140 osoba, kao i granatiranje u augustu naredne godine kada su ubijene 43, a ranjeno 75 osoba.

Analizirajući izvještaje pripadnika UNPROFOR-a, svjedok Higgs je zaključio kako se iz oblika kratera može zaključiti da je u februaru 1994. godine granata koja je pala na Markale ispaljena iz pravca „sjever-sjeveroistok“.

Nakon što je u sudnici pušten videosnimak koji prikazuje ulicu Mula Mustafe Bašeskije u blizini pijace Markale 28. augusta 1995. godine, neposredno nakon pada druge granate, svjedok je kazao kako se „može zaključiti da je projektil ispaljen iz minobacača na brdima oko Sarajeva, na srpskoj teritoriji“.

Odgovarajući na unakrsna pitanja optuženog Karadžića, Higgs je kazao da se u svom nalazu „morao oslanjati na izvještaje pripadnika UNPROFOR-a, te vjerovati da su oni tačni“, s obzirom da u vrijeme pada granata nije boravio u Sarajevu.

Unakrsno ispitivanje Higgsa bit će nastavljeno u četvrtak, prenio je Justice Report.