Slučaj Bundalo i ostali
0

Svjedočenje u strahu

FENA
U policijskoj stanici i osnovnoj školi u Kalinoviku tokom 1992. godine, prema izjavama svjedoka Tužilaštva BiH, bili su zatočeni civili sa područja tog grada, Gacka i Nevesinja. Obezbjeđivali su ih pripadnici Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, ali su stalno dolazile “nepoznate grupe i zlostavljale civile”.

“Policija je došla i odvela porodicu i mene u školu u Kalinoviku, 1. augusta 1992. godine. Tu smo zatekli neke ljude. Sjećam se da su dolazile nepoznate grupe u maskirnim uniformama, neke u civilu, i zlostavljale zatočenike”, rekao je zaštićeni svjedok pod šifrom F. Ovaj svjedok je u nekoliko navrata odbio da se pojavi i svjedoči protiv Ratka Bundala, Neđe Zeljaje i Đorđislava Aškrabe, zbog čega je i priveden.

Pred početak suđenja je kazao da nije “zdravstveno sposoban” dati iskaz, te je dodao da je odbijao svjedočiti “zbog sigurnosti”. “U školi sam odvođen na ispitivanje i tada sam vidio premlaćena tri zatočenika, iako ne znam ko im je to učinio. Poslije sam prebačen u zatvor u policiju, gdje sam vidio Zeljaju, koji je bio komandir”, rekao je svjedok F.

Tokom boravka u policijskoj stanici u Kalinoviku, svjedok nije fizički maltretiran i nije mogao reći da su drugi zatočenici zlostavljani. “Da sam ostao u školi, sigurno ne bih preživio jer je tamo ulazio ko je htio, ali u policijsku stanicu nije mogao. Zeljaju poznajem odranije i za njega mogu reći da je bio fin čovjek. Komšije smo bili i momkovali zajedno”, kazao je svjedok F, istaknuvši da je oslobođen u razmjeni 4. septembra 1992. godine.

Tokom davanja iskaza, svjedok je nekoliko puta kazao svoje ime, ali Sudsko vijeće nije javnost upozorilo na zabranu objavljivanja zaštićenih podataka.

Miloš Veletić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, učestvovao je, kao pripadnik rezervnog sastava policije iz Kalinovika, u “obezbjeđenju i čuvanju ljudi u školi i policiji”.

“Ne znam ko je ljude u školu dovodio i zašto. Znam da su mogli slobodno ići kućama, mada ih mi nismo puštali. Ne znam šta se dešavalo u ‘Barutnom magacinu’, iako sam jednom vidio kako žene zatočenim muslimanima u tom objektu donose hranu”, kazao je Veletić, koji nije mogao reći koja je bila funkcija Neđe Zeljaje u policiji.

U optužnici stoji da je Zeljaja bio komandir SJB-a Kalinovik.Tokom direktnog ispitivanja, tužilac Munib Halilović je istakao da je Veletić u iskazu datom Tužilaštvu BiH 2007. godine govorio da je Zeljaja pravio rasporede straža, te da je izričito kazao da je bio komandir policije.

“Problem je što ne znam da li je Zeljaja na početku bio komandir, ali znam da je bio 1993. godine. Ne sjećam se da sam govorio da je on pravio rasporede straže, ali je moguće da mi je preletjelo pa sam tako kazao”, rekao je Veletić i dodao da se ne može sjetiti imena niti jednog policajca koji je s njim čuvao stražu u školi u Kalinoviku.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 21. oktobra, javio je danas BIRN - Justice Report.