BiH
0

Svjedočenje u slučaju Stanišić i Milošević

FENA
Sud BiH
Sud BiH
Na suđenju Ostoji Stanišiću i Marku Miloševiću, optuženima za genocid počinjen u julu 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da se pričalo da su u selu Petkovci kod Zvornika bili zarobljenici iz Srebrenice, javio je BIRN.

Brano Josipović, bivši pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), naveo je da je komandant tog bataljona, čije je sjedište bilo u staroj školi u Petkovcima, bio optuženi Stanišić, dok su “ljudi govorili” da je Milošević bio bezbjednjak.

Svjedok, koji je živio Đulićima, naveo je da je četiri ili pet dana, nakon što je 11. jula 1995. dobio sina, bio u obližnjim Petkovcima, te da je pored nove škole vidio nekoliko vojnika sa udaljenosti od 200 metara, ali nije primijetio da li su bili naoružani, niti da li je nekoga poznao. Josipović je rekao da tog dana nije čuo nikakvu pucnjavu, te da je čuo da je komandant otišao na borbene položaje.

"Ako se čula pucnjava, blizu je bila i linija", kazao je on. Tužilac Ibro Bulić skratio je predviđeno ispitivanje, obrazloživši da ga je iskaz svjedoka “naveo da treba odustati od daljnjeg ispitivanja”. Stanišić i Milošević su, smatra Tužilaštvo, obavljali koordinaciju, nadgledali ukrcavanje i praćenje zarobljenika do “crvene brane”, gdje ih je strijeljano oko 1.000.

Prema optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, a Milošević njegov zamjenik. Odgovarajući na pitanja Stanišićeve Odbrane, svjedok Josipović je rekao da nije čuo da je Stanišić dobio neko naređenje u vezi sa zarobljenicima iz Srebrenice.

On je kazao da nije čuo ni za naredbu da vojnici iz njegove čete “trebaju ići čuvati zarobljenike”. Josipović je tokom svjedočenja rekao da je zahvalan Stanišiću, koji mu je 10. jula 1995., dok je on bio na liniji, odvezao suprugu na porođaj u Zvornik.

"Poštovao nas je kao vojnike", kazao je svjedok i dodao da je tih dana odsustvovao iz vojske, te da je često bio pijan zbog prinove u porodici i da su ga interesovali “samo žena i dijete”, navodi se u informaciji BIRN-a.