Sud BiH
0

Svjedočenje u predmetu Rade Veselinović

FENA
Kemal Šabotić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločin u Hadžićima, kazao je da je 1992. godine vidio optuženog Radeta Veselinovića kako puca u civila Pepu Musu “na ulici ispred Doma kulture”.

“Dok je nas nekoliko vojska vodila u sportsku dvoranu u Hadžićima, zaustavio nas je Rade Veselinović. Čuo sam ga da psuje majku Pepi Musi, a zatim je počeo da puca. Pogodio ga je tri ili četiri puta u desnu ili lijevu ruku, nisam siguran”, prisjetio se svjedok, javio je danas BIRN - Justice Report.

Šabotić je opisao Veselinovića, istaknuvši da je imao na sebi “crni mantil, šešir i krst obješen oko vrata”.

Tužilaštvo BiH tereti Radeta Veselinovića da je 16. maja 1992. godine, na ulici ispred Doma kulture u Hadžićima, prilikom sprovođenja nezakonito zarobljenih civila u sportsku dvoranu, “bez ikakvog povoda” iz automatske puške pucao na jednu osobu i ranio je.

“Bilo nas je oko 300 zatvorenika. Maltretirali su nas neki vojnici sa čarapama na glavi. Neki zatvorenici su tjerani da se skidaju nagi i da rade ono što ne treba da se radi. Neki su morali da se boksaju između sebe”, ispričao je Šabotić.

Iz sportske dvorane su, prisjetio se svjedok, autobusima odvezeni do aerodroma, gdje su ih neki vojnici zaustavili i počeli udarati.

“Tada su mi izbili šest zuba. A zadobio sam i frakturu glave jer me je jedan vojnik udario dva puta pištoljem po glavi”, kazao je svjedok, pokazujući ožiljke na prednjem dijelu glave.

Zatvorenici su onda odvedeni u Lukavicu, gdje je izdvojeno njih 48 i odvedeno u drugu prostoriju.

Cijelu noć, kazao je svjedok, čuli su “jauke i pomaganja”, a sutradan su zatvorenici iz te druge prostorije odvedeni, i tada im se gubi svaki trag.

Svjedok je ispričao da su zatočenici iz Lukavice prebačeni u Kazneno-popravni zavod (KPZ) Kula, odakle su odvođeni na obavljanje prinudnih radova.

Tada je, kazao je svjedok, nekoliko zatvorenika smrtno stradalo ili bilo ranjeno.

Šabotić je rekao da je na Kuli ostao mjesec dana, odakle je 8. februara 1993. godine oslobođen u razmjeni.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. decembar, kada će biti saslušana četiri svjedoka Tužilaštva BiH.