Suđenje za ratni zločin u Vogošći
0

Svjedočenje u predmetu Mladen Milanović

FENA
Iskazom svjedoka odbrane Mirzeta Ćebe danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo nastavljeno suđenje Mladenu Milanoviću (1958.), optuženom za ratni zločin protiv civila na području Vogošće.

Svjedok Ćebo, koji je u prvoj dekadi maja 1992. zarobljen u vlastitoj kući u Semizovcu i zatočen u logor "Bunker", izjavio je da mu nije poznato da je optuženi Milanović bilo koga maltretirao.

Kazao je da optuženog poznaje odranije te da ga je viđao na straži ispred Bunkera, ustvrdivši da optuženi Milanović nije bio prisutan prilikom zlostavljanja zatočenika Taiba Kodžage, te Ahmeda Hide i Hasana Abaza.

Ispričao je da ga je optuženi spasio prilikom radova na širem lokalitetu Žući, spriječivši izvjesnog Miću i dvojicu njemu nepoznatih vojnika da ga odvedu, nakon što su ga izdvojili iz grupe koja je bila angažirana na uređenju lokalnog puta.

Svjedok Ćebo je u posljednjoj dekadi jula 1992. iz Bunkera prebačen u "Planjinu kuću", gdje je bio zatočen do razmjene 20. augusta iste godine.

Branitelj optuženog, advokat Refik Serdarević predložio je Sudu da pribavi iskaz koji je ranije saslušani svjedok Taib Kodžaga dao u predmetu protiv Dragana Damjanovića, a tokom procesa u Sudu Bosne i Hercegovine.

Ovom prijedlogu usprotivio se zastupnik optužbe, podsjećajući da je svjedok Kodžaga ispitan neposredno pred Vijećem Kantonalnog suda.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog odbrane, pozivajući se na odredbe KZ-a, odnosno načelo neposrednosti u izvođenju dokaza.

Prema tužbenim navodima, Mladen Milanović je od maja do augusta 1992. u svojstvu stražara u logoru "Bunker" u Semizovcu, općina Vogošća, fizički i psihički zlostavljao jednog zatočenika.

Milanović se, također, tereti za omogućavanje drugim pripadnicima vojnih i paravojnih formacija tzv. srpske republike Bosne i Hercegovine da ulaze u spomenuti logor i zlostavljaju zatočene civile, čime je postupao suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava - ženevske konvencije i njenih dopunskih protokola o zaštiti civila za vrijeme rata.

Ovaj predmet je Odlukom Suda BiH od 10. januara ustupljen na rješavanje Kantonalnom sudu Sarajevo kao mjesno nadležnom sudu.

Optuženi, koji posjeduje austrijsko državljanstvo, prije određivanja pritvora živio je u Grazu, Austrija.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 18. septembar i 2. oktobar, kada bi, kako se očekuje, mogao biti okončan dokazni postupak u ovom predmetu.