BIRN
0

Svjedočenje: Strijeljanje u Kravici

FENA
Na suđenju Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedok državnog tužilaštva ispričao je da je gledao strijeljanja ljudi ispred Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac).

Haso Hasanović, koji je 1995. imao 16 godina, ispričao je pred Sudom BiH da su ga srpski vojnici zarobili u šumi i odveli u Kravicu, gdje je gledao vojnike kako iz hangara izvode ljude, prislanjaju ih uza zid i strijeljaju.

Svjedok je dodao da je nakon pada Srebrenice krenuo preko šume ka Tuzli.

“Dok smo bili u šumi, počelo je da puca i tu sam se izgubio od oca. Naišli su srpski vojnici, zarobili me i odveli u Kravicu”, prisjetio se svjedok, dodavši da je ispred hangara bilo još zatvorenika zarobljenih u šumi.

Svjedok je kazao da je i on doveden ispred hangara, te da to nikada ne može zaboraviti. “Gledao sam strijeljanja - srpski vojnici izvedu po deset i strijeljaju ih. Gledao sam strijeljanja sa udaljenosti od 50 metara, vršena su uz drugi dio zida”, ispričao je Hasanović.

Svjedok se prisjetio da je njemu prišao jedan zatvorenik i dao mu flašu da ide nasuti vode. Dok je išao po vodu, svjedok je, kako je kazao, čuo vojnike da govore ljudima u koloni: “To i vas čeka, samo da završimo sa ovima unutra, niko neće ostati živ.”

Tužilaštvo BiH tereti Božidara Kuvelju, bivšeg pripadnika Drugog voda Prve čete Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), da je učestvovao u strijeljanju više od 1.000 muškaraca u i ispred Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac) u julu 1995. godine.

Prema optužnici, Kuvelja je 12. jula 1995. godine učestvovao u pretresu bošnjačkih naselja na području Potočara, s ciljem okupljanja stanovništva u “sabirni centar Potočari”, kao i za odvajanje muškaraca i njihovo odvođenje do “bijele kuće”, gdje su bili zatočeni i maltretirani.

Odgovarajući na pitanja odbrane, svjedok je rekao da nije čuo za Božidara Kuvelju, te da ga nikad nije vidio. Prema kazivanju svjedoka, ponovno je zarobljen u šumi u blizini Bratunca, zajedno s još nekim osobama, među kojima je bilo i troje djece. “Neki komandir je pitao da li ima djece. Ustao sam ja. Jedan je govorio: ‘Gdje ćeš ti?’, ali je taj kapetan rekao da me pusti. Odveli su nas u Bratunac”, kazao je svjedok, dodavši da je nakon nekoliko dana provedenih u zarobljeništvu izašao na teritoriju koju je kontrolisala Armija BiH (ABiH), prenosi BIRN -Justice Report

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juli ove godine.