BiH
0

Svjedočenje optuženih iz Haaga na suđenju Željku Leleku

Sarajevo-x.com/BIRN
Na suđenju Željku Leleku, optuženom za zločine počinjene tokom 1992. godine na području Višegrada, Odbrana će pokušati uspostaviti videolink sa Haškim tribunalom i zatvorom u Austriji kako bi saslušali trojicu svjedoka.

Odbrana želi kao svjedoke saslušati Sredoja i Milana Lukića, koji su optuženi za ratne zločine i čekaju suđenje u pritvoru u Scheveningenu, te Mitra Vasiljevića, osuđenog na 15 godina zatvora za zločine počinjene u Višegradu, koji se nalazi na odsluženju kazne. Tužilaštvo smatra da je Lelek djelovao zajedno sa pravojnom formacijom koju je predvodio Milan Lukić.

Nijedan od ove trojice još nije pristao svjedočiti, ali branilac Fahrija Karkin želi da se putem videolinka izjasne da li će svjedočiti u korist Leleka.

Za narednu sedmicu je pred Državnim sudom zakazano saslušanje prvih svjedoka Tužilaštva na dva suđenja za ratne zločine.

U ponedjeljak će biti saslušani prvi svjedoci Tužilaštva BiH na suđenju Mirku (Špire) Pekezu, Mirku (Mileta) Pekezu i Miloradu Saviću, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) optuženim za ratni zločin počinjen na području Jajca. Suđenje Pekezu i ostalima bit će nastavljeno i u petak, 15. februara.

Tužilaštvo će prve svjedoke saslušati 13. februara i na suđenju Nisvetu Gasalu, Musajbu Kukavici, Enesu Handžiću i Senadu Dautoviću, optuženima za ratne zločine počinjene nad civilima hrvatske nacionalnosti u Bugojnu tokom 1993. i 1994. godine.

U ponedjeljak i utorak, 11. i 12. februara, slijedi nastavak suđenja Miloradu Trbiću, bivšem pomoćniku načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade VRS-a optuženom za genocid počinjen u julu 1995. na području Srebrenice.

Za ponedjeljak, 11. februara, zakazan je i nastavak suđenja Mirku Todoroviću i Milošu Radiću, koje Tužilaštvo BiH tereti da su, sa još četiri vojnika, 20. maja 1992. godine napali grupu od 14 civila nedaleko od sela Borkovac, općina Bratunac. Nakon što su neke od zarobljenika mučili, pretukli i opljačkali – stoji u optužnici – odveli su ih do padine iznad obližnjeg potoka i strijeljali.

U utorak i srijedu naredne sedmice, 12. i 13. februara, nastavlja se suđenje Šefiku Aliću, bivšem pripadniku bataljona “Hamze” Armije BiH. Odbrana je najavila saslušanje vojnog analitičara u svojstvu vještaka koji će tumačiti vojne propise. Tužilaštvo BiH Alića tereti po komandnoj odgovornosti da je propustio “prijaviti i sankcionisati ubistva četiri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti”.

Nastavak suđenja Savi Todoviću i Mitru Raševiću, optuženima za ratni zločin nad zatočenicima u Kazneno-popravnom zavodu Foča, zakazan je za utorak, 12. februara, kada bi Odbrana prvooptuženog trebala predstaviti materijalne dokaze i time završiti dokazni postupak.

Za srijedu, 13. februar, zakazan je nastavak suđenja i četvorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se terete za ratni zločin u logoru Vojno kod Mostara. Tužilaštvo BiH je na suđenju Marku Radiću, Draganu Šunjiću, Damiru Brekalu i Mirku Vračeviću najavilo saslušanje jednog zaštićenog svjedoka i predlaganje materijalnih dokaza.

Pred Sudskim vijećem Suda BiH, za četvrtak, 14. februar, zakazan je nastavak suđenja Suadu Kapiću, bivšem pripadniku Armije BiH kojeg Tužilaštvo tereti da je učestvovao u zarobljavanju šest vojnika VRS-a i jednog policajca, od kojih je ubio trojicu, jednog teško ranio, a potom “neidentifikovanom vojniku Armije BiH” naredio da ubije ranjenika.

Na nastavku suđenja Zdravku Božiću, Mladenu Blagojeviću, Željku Zariću i Zoranu Živanoviću, bivšim pripadnicima Vojne policije Bratunačke brigade VRS-a, koje je zakazano za 14. i 15. februar, Odbrana će nastaviti sa saslušanjem zajedničkih svjedoka optuženih. Sva četvorica terete se za saučešće u zločinima počinjenim nad Bošnjacima iz Srebrenice.