Tužilaštvo BiH
0

Svjedočenje Olge Tatomirović

FENA
Sve do maja 1992. godine Olga Tatomirović, svjedokinja Tužilaštva BiH, živjela je u Vlasenici sa suprugom Salkom, sinom Darkom i kćerkom Renatom. Kada je počelo, kako je kazala, "komešanje među narodom" zajedno sa djecom je otišla u Bijeljinu, dok je njen suprug ostao u Vlasenici "jer nije dobio propusnicu iz opštine" da može napustiti grad.

Za zločine počinjene na području Vlasenice od aprila do septembra 1992. godine Tužilaštvo tereti Predraga Bastaha zvanog Car i Gorana Viškovića zvanog Vjetar, bivše pripadnike vojske i policije Republike Srpske.

Olginog supruga Salku, kako je istakla ova svjedokinja, iz stana je izveo "prvi komšija" izvjesni Petko Gradina krajem maja 1992. godine.

"Kada mi je komšinica na telefon kazala da je Salko odveden, osjetila sam da mu se nešto ružno desilo i tada sam odlučila da se vratim kući. U Vlasenicu sam došla 2. augusta i tada sam u stanu zatekla sve kako je on ostavio. U kuhinji, na šporetu, sam našla malu džezvicu i na stolu ručni mlin, tacnu i šoljice. Vjerovatno je htio skuhati kafu, ali nije uspio", kazala je Tatomirović dodajući da je nastavila živjeti u istoj zgradi, kraj komšije koji je odveo njenog muža.

U septembru 1992. godine, na nagovor nepoznatih osoba koje su je kontaktirale telefonom, Olga Tatomirović je promijenila prezime koje je nosila u braku.

"Moje udato prezime je Muminović. Tada sam uzela majčino djevojčako prezime jer je ona pravoslavka", kazala je ova svjedokinja. Tek nedavno, kako je istakla svjedokinja, od bivšeg zatočenika logora "Sušica" saznala je kako je njenog supruga, koji je tamo bio zatočen, izveo izvjesni Đorđe Ilić.

"Sakib Zekić, taj bivši logoraš, te moja jetrva su mi kazali da je Salko bio sa njima u 'Sušici'. Kada su došli po njega tražili su članove porodice Muminović i nakon što je on izašao čuo se samo pucanj. Poslije toga ga više nisu vidjeli", kazala je Tatomirović.

U septembru 2000. godine, u masovnoj grobnici "Sušica" pronađeni su posmrtni ostaci Salke Muminovića.

Ova svjedokinja je Bastaha i Viškovića prepoznala u sudnici, te kazala da ih poznaje od ranije i da je za obojicu čula da su činili "loše stvari po muslimane". Tokom unakrsnog ispitivanja Bastah je izrazio saučešće svjedokinji zbog gubitka supruga, te dodao da je i on "žrtva rata".

Nastavak suđenja zakazan je za petak, 29. august.