Sarajevo
0

Svjedočenje o ubistvima u Kravici

FENA
U procesu protiv Radomira Vukovića i Zorana Tomića, bivših pripadnika specijalne policije iz Šekovića, u Sudu BiH u Sarajevu u srijedu je Milenko Pepić, policajac iz Bratunca, koji je 1995. godine bio pripadnik Drugog odreda te specijalne policije, ispričao kako je jula 1995. čuo za ubistva muškaraca u Kravici, općina Bratunac.

Pepić je iskaz dao u korist Tužilaštva.

Radomir Vuković i Zoran Tomić su optuženi da su 13. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju i ubistvu više od 1.000 muškaraca u hangarima Zemljoradničke zadruge Kravica.

“Upućeni smo na područje Sandića da obezbijedimo putnu komunikaciju Bratunac - Konjević-Polje. Bili smo raspoređeni pored puta najbliže Kravici. Sjećam se da su tu bili i Predrag Čelić, Zoran Tomić, Zoran Lukić...”, kazao je Pepić.

Svjedok se prisjetio da je potom po naređenju “komandanta Čuturića, zvanog Oficir”, prebačen prema Kravici kod Žutog mosta kako bi kontrolirao saobraćaj.

“Komandant je rekao da treba da se preda grupa muslimana i da ih treba sprovesti do Zemljoradničke zadruge Kravica. Meni je rekao da zaustavim saobraćaj kako bi oni mogli proći. Poslije sam čuo pucnjavu iz pravca hangara”, ispričao je Pepić.

Prema njegovom iskazu, nedugo nakon pucnjave naišao je “Oficir” sa zamotanom rukom i kazao mu da je “poginuo momak iz Skelana”.

“Rekao je da su muslimani ubili Krstu i da su počeli da bježe te da je nastala pucnjava. Muslimani su bježali, a Srbi su pucali. Normalno, muslimani nisu imali oružje. Oficir mi je rekao da čekam tu do sljedećeg naređenja. Pred mrak, kad je naišao naš autobus, ukrcao sam se i krenuo u Konjević-Polje. Ispred hangara sam tada primijetio razbacano sijeno”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 5. februara 2009. godine, kada Tužilaštvo namjerava saslušati još dva svjedoka, saopćio je BIRN.