Četvorica na optuženičkoj klupi
0

Svjedočenje o ratnim zločinima u Kotor-Varoši

FENA
U nastavku suđenja četvorici optuženih za ratni zločin počinjen u Kotor-Varoši, dva svjedoka Tužilaštva BiH govorila su o dolasku "crnih napadača" u selo Serdari, među kojima nisu prepoznali nikoga od optuženih, prenosi danas BIRN-Justice Report.

Svjedokinja Stanka Serdar je 17. septembra 1992. godine, kada se desio napad na selo Serdari, bila u kući s porodicom i komšijama, koji su zbog straha spavali kod njih.

"Rano ujutro je počela rafalna paljba sa svih strana, a nakon deset minuta i eksplozija", kazala je svjedokinja. Njena kćerka je kroz prozor vidjela trojicu vojnika kod kuće njihove komšinice, koja je udaljena 40-ak metara.

"Kći je rekla 'Eno ih, sad će nas pobiti!'", ispričala je svjedokinja, naglasivši da su sva trojica imali crne čarape na glavi ili crnu boju od koje se lice nije moglo vidjeti.

Serdar tvrdi da je zatim čula jaukanje ranjene komšinice pored čije kuće su bila trojica vojnika.

"Jedan od njih joj je rekao: 'Šutite! Šta su vaši uradili, ovo je ništa!'", dodala je svjedokinja, istaknuvši da je po glasu prepoznala komšiju Besima Čehića koji je govorio "Hajde ovamo da sredimo, pa ćemo ići tamo". To je svjedokinja shvatila kao namjeru da dođu u njihovu kuću i zato su se odlučili bježati.

"Krenuli smo bosi bježati ka selu Novaci, dok je muž rijekom pobjegao", kazala je Serdar. Poslije tri mjeseca, kako je rekla, svjedokinja se vratila u selo Serdari, gdje je, kako je objasnila, sve bilo spaljeno.

Prema optužnici, 16 civila srpske nacionalnosti ubijeno je u selu Serdari u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine.

Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću i Seadu Menzilu, koji su, kako se navodi u optužnici, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši.

Budući da je i Mirsad Vatrač optužen za isto krivično djelo počinjeno u selu Serdari, Sudsko vijeće je spojilo njegov slučaj s postupkom koji se vodi protiv Planinčića, Lišančića i Menzila.

Svjedokinja Zora Dukić na dan kada je izvršen napad na selo Serdari bila je s djecom kod komšije Joce Serdara, koji je puškom branio prag svoje kuće.

"S prozora sam vidjela ljude u crnom kod Dankine kuće. Čula sam njen jauk, te jauk moga muža, koji je bio napolju", prisjetila se svjedokinja.

Prema iskazu svjedokinje, čula se eksplozija, nakon čega su žene odlučile da se predaju. Nakon što su vidjele da vojnika nema, krenule su bježati prema selu Novaci, a u tom selu, kako je kazala, svjedokinja je čula da joj je muž poginuo.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februar.