BiH
8

Svjedočenje Garaplije na suđenju Karadžiću neće uticati na konačnu presudu

FENA
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Radovan Karadžić (Foto: Arhiv/AFP)
Najavljeno svjedočenje bivšeg operativca SDB BiH, Edina Garaplije na suđenju optuženom za ratne zločine Radovanu Karadžiću neće bitno uticati na sasvim izvjesno osuđujuću presudu Radovanu Karadžiću, ali bi moglo doprinijeti da se rasvijetle mnogi događaji iz bh. prošlosti, saopćeno je iz Bosanskohercegovačke patriotske stranke Sefer Halilović.

Počinioci i istinski nalogodavci mnogih nedjela, zbog kojih se neopravdano kalja reputacija cijele Armije BiH i devalvira ideja borbe za Bosnu i Hercegovinu, konačno bi nakon Garaplijinog svjedočenja mogli biti izvedeni pred lice pravde.

Garaplija se najprije odbio pojaviti kao svjedok na Karadžićevom suđenju, pozivajući se na činjenicu da se se može prisjetiti događaja. Ali, iz „Odluke“ Sudskog vijeća iz Haaga, kojom se Garaplija obavezuje da svjedoči u predmetu i na zahtjev optuženog Karadžića, je jasno da se u zahtjevu za subpoenu optuženi Karadžić pozvao na Garaplijin intervju dat Haškom tužilaštvu 2000. godine.

U tom intervjuu Haškim tužiocima, Garaplija je izjavio da je specijalna jedinica SDB BiH „Ševe“ 1993. godine detonirala eksploziv u stanu načelnika Glavnog štaba ARBiH, Sefera Halilovića, a zatim podmetnula dokaze kako bi izgledalo da se radi o projektilu ispaljenom sa neprijateljskih položaja.

Zanimljivo je i da se, replicirajući na Garaplijino obrazloženje da se onog što je pričao više ne sjeća, optuženi Karadžić pozvao na svoje pravo da osvježi Garaplijino pamćenje puštanjem video-snimaka razgovora sa njim ili da tokom svjedočenja ponudi snimljeni razgovor Garaplije i tužioca „kao zabilježeno sjećanje iz prošlosti.“

Nema sumnje da će u narednom periodu nalogodavci i izvršioci u pokušaju atentata na Sefera Halilovića, kada je stradao dio njegove porodice, na sve načine pokušati spriječiti Garaplijino svjedočenje. Ali je i činjenica da video-snimak Garaplijinog intervjua Tužilaštvu ne ostavlja prostor za dileme kome najavljeno svjedočenje najviše smeta, saopćeno je iz BPS Sefer Halilović.