BiH
0

Svjedočenja u slučaju Kličković i ostali

FENA
Svjedok Tužilaštva BiH nije se mogao sjetiti većine događaja iz 1992. godine u Bosanskoj Krupi u kojima je učestvovao kao pripadnik Vojne policije.

Ilija Jakšić, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Bosanskoj Krupi, govoreći o učešću u privođenju Bošnjaka u školu u Jasenici, na većinu pitanja o radu policijskih struktura nije mogao dati odgovore, ističući da se “ne sjeća” ili da “ne zna”.

“Jednom prilikom sam s drugim pripadnicima policije, a kojih se sad ne mogu sjetiti, učestvovao u privođenju četiri muškarca u školu u Jasenici. Izvjesni Teho je nekome od policajaca dao papir sa njihovim imenima, iako ne znam zbog čega su ti ljudi privođeni”, kazao je Jakšić, koji je u tom periodu bio pripadnik Vojne policije u Krupi.

Za niz zločina počinjenih na području Bosanske Krupe tokom 1992. godine, Tužilaštvo tereti Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljaču.

Mile Drljača zvani Teho se u istoj optužnici Tužilaštva spominje kao saučesnik u zločinima u Krupi.

“Te muškarce je ispitao Petar Senić i mislim da oni u školi nisu bili zarobljenici. Oni su se mogli kretati, ići do toaleta, ali ne i van škole, jer je bio stražar. Mislim da su kasnije prebačeni u Krupu, jer nema gdje drugo”, rekao je Jakšić.

I Petar Senić se spominje u optužnici Tužilaštva, gdje stoji da je, između ostalog, u toku 1992. godine sudjelovao u premlaćivanju i ispitivanju zarobljenih Bošnjaka u Krupi i Jasenici.

Na većinu pitanja tužioca Philipa Alcocka o angažmanu Vojne policije u događajima u Krupi, Jakšić nije davao odgovare, ističući da se “ne može sjetiti”.

“Ne mogu se sjetiti ko je bio komandir voda u kojem sam bio, mada je tada komandir Vojne policije bio Vlado Vignjević”, rekao je Jakšić, koji je, nakon insistiranja tužioca da kaže ko je bio komandir voda, rekao da je tu dužnost “možda” obavljao izvjesni Mile Čazić.

U optužnici Tužilaštva stoji da je Vlado Vignjević u toku jula 1992. godine u Jasenici učestvovao u ispitivanju zarobljenih Bošnjaka.

Pošto Jakšić na većinu pitanja nije mogao dati odgovor, tužilac mu je kazao da “nije retardiran” te da bi se trebao sjećati događaja iz 1992. godine. Sudsko vijeće je reagiralo i upozorilo tužioca da takva pitanja “nisu primjerena”.

Jakšić je kazao da nije čuo da je Kličković tokom 1992. godine izdavao naredbe “o ubijanju ili pljačkanju” u Krupi.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 26. novembra, javio je danas BIRN-Justice Report.