Sud BiH
0

Svjedočenja u korist Ante Kovaća

FENA
Abdulah i Mahmut Tuco, svjedoci Odbrane na suđenju Anti Kovaću, rekli su da je “hrvatsko-muslimanski sukob na području Viteza” počeo 16. aprila 1993. godine, te da su par dana poslije “odvedeni u sabirne centre”.

“Došli su po mene, dva ili tri maskirana vojnika, i rekli da me vode u Dom kulture u Vitezu, u Kinosalu, i da ću tamo boraviti do razmjene. Kada smo stigli, vidjeli smo da je užasno natrpano, i onda su nas nekoliko prebacili na sprat Doma. Tu sam zadržan 12 dana”, kazao je Mahmut Tuco.

Tužilaštvo BiH tereti Antu Kovaća da je, kao zapovjednik Brigadne vojne policije Viteške brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), tokom 1993. godine sudjelovao u hapšenju civila bošnjačke nacionalnosti i njihovom pritvaranju u prostorije Radničkog univerziteta, Kinosale i SDK-a u Vitezu.

Prema iskazu Mahmuta Tuce, tokom zatočenja u Kinosali imao je “dobre uslove”. Ipak je rekao da je viđao odvođenje Bošnjaka na prinudne radove, ali da nikada nije vidio da optuženi Kovać ikoga odvodi.

“Ja i Kovać veliki smo prijatelji. Bio sam mu trener u pionirima, i uvijek smo sjedili i uživali. Znam da je dobar čovjek i jako sam iznenađen time što je uhapšen”, dodao je svjedok.

Abdulah Tuco, drugi svjedok Odbrane, rekao je da ga je 17. aprila 1993. godine, “momčić od 14 godina s dugom puškom sproveo u sabirni centar” u Osnovnoj školi Dubravica, gdje je zadržan 25 dana.

“U toj školi bilo je i žena i djece pa su im donosili ćebad. Međutim, nikada nisam vidio Kovaća, kojeg znam od djetinjstva jer je bio viteški ljubimac i igrao nogomet. On nikada nije dolazio”, kazao je Abdulah Tuco.

Prema iskazu ovog svjedoka, nakon izlaska iz sabirnog centra dobio je radnu obavezu te je često imao problema s hrvatskim izbjeglicama koje su željele da mu “otmu dom”.

“Jedne prilike došla su trojica ljudi i očito im se svidjela moja kuća, jer su me htjeli istjerati. Tada je naišao mladi gospodin Ante, koji je rekao da mene ostave na miru i da ima drugih kuća. Da nije naišao, sigurno bi me istjerali”, pojasnio je Abdulah.

Oba svjedoka kazala su da je Kovać tokom ratnog perioda nosio maskrino odijelo, ali da nije imao pušku “ni bijeli opasač”, po kojem se raspoznaje vojna policija.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. januar, javio je danas BIRN-Justice Report.