BiH
0

Svjedočenja na suđenju Momiru Saviću

FENA
Mehmedalija Topalović, svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Momiru Saviću, ispričao je da je gledao srpske vojnike koji ulaze u njegovu kuću u naselju Meremišlje kod Višegrada, čuo eksploziju i vidio kuću kako gori, javio je BIRN Justice Report.

Momira Savića Tužilaštvo BiH tereti da je kao pripadnik paravojne formacije, a potom komandir 3. čete Višegradske brigade VRS-a, tokom 1992. učestvovao u protjerivanju, hapšenju, ispitivanju, premlaćivanju, ubistvima, silovanjima i paljenju kuća na području Višegrada.

"U popodnevnim satima 29. aprila 1992. došlo je puno vojske u Meremišlje. Zajedno s Avdijom Šabanovićem sakrio sam se u obližnjoj šumi i kroz dvogled gledao kuću", prisjetio se svjedok dodajući da je vidio da vojska ulazi u kuću, te čuo kako njega dozivaju.

"U trenutku kada sam čuo kako psuju i šta govore, nisam znao da su mi djeca, supruga i nepokretna majka izišli na drugi prozor kuće koji nisam vidio iz grmlja. Razmišljao sam i zaključio da im neću ići živ u ruke", kazao je svjedok.

Svjedok je rekao da je vidio da su vojnici iznijeli stvari iz kuće, a potom je čuo eksploziju i vidio da kuća gori.

"Komšije Vejsila Hotu, Salku Sinanovića i Hasana Mutapčića je uhvatila vojska. Pričali su mi da su tjerani da ljube krst koji nacrtaju vojnici na zemlji, da bi ih potom udarali nogama po glavi", kazao je svjedok, istaknuvši da su mu te komšije "pričale" da je Momir Savić kriv za spaljivanje njegove kuće.

U noći kada mu je gorjela kuća, Topalović je uspio naći svoju porodicu te su zajedno napustili selo.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH Medo Tabaković protjeran je iz naselja Drinsko kod Višegrada u maju 1992.

"Vojska Momira Savića, među kojima je bio izvjesni Leka, ušla je u džamiju i navijala ploče. Govorili su na razglas da će nas poklati, pobiti i psovali nam tursku majku", kazao je Tabaković, istaknuvši da od tog događaja više nije smio da spava u svojoj kući.

Tabaković je ispričao da se s još četvoricom komšija susreo u maju sa Savićem.

"Savić nam je rekao da nas neće moći zaštititi jer će biti klanja i ubijanja te da znamo gdje trebamo ići i da nema više zajedničkog života", prisjetio se svjedok dodavši da su mještani Drinskog počeli napuštati domove 25. maja 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. august.