Izo iz Srebrenice
2

Svira šargiju na kojoj su žice od poteznih mina

FENA
Izet Halilović (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Izet Halilović (Foto: Radio Slobodna Evropa)
Hobi Izeta Ize Halilovića iz Srebrenice je sviranje na sazu i šargiji. To radi za svoju dušu, a ponekad na sijelu zasvira i zapjeva s komšijama.

Spaja ugodno s korisnim, ali u njegovom slučaju, ovo je opasno zanimanje. Da bi zasvirao, neophodno je da pronađe zaostalu minu i skine žice koje, poslije izvjesnog vremena daju idealan zvuk.

Sviranjem i deminiranjem Izo se bavi nekoliko godina. Počeo je svirati mnogo ranije, ali je imao dosta problema da se opskrbi žicama.

"Ponekad se zanesem, trznem malo jače i žice popucaju. Morao sam onda ići u Tuzlu ili Sarajevo da nabavim nove žice, ali, pošto imam svakodnevnih obaveza, prolazilo je dosta vremena da se nakanim da krenem u Federaciju BiH i za to vrijeme nisam mogao svirati. A muzika je moj život", kaže Izo.

Da ne bi imao stanku u sviranju, Izo se prisjetio da su u toku rata njegovi prijatelji svirali na žicama od poteznih mina, pa se i on odlučio da krene istim putem.

"Odem u šumu i polako počnem pretraživati. Znam otprilike gdje bi mine mogle biti postavljene i onda osmatram. Kad je ugledam, pažljivo joj priđem, razmontiram, a onda skinem žice i namotam na klupko. Ove žice su znatno dugotrajnije na šargiji, a i pružaju dobar zvuk, doduše tek poslije mjesec-dva sviranja 'dođu na svoje'. Na ovaj način riješio sam problem nabavke žica. Jeste ovo opasan posao, ali to činim pažljivo i ne bih nikome preporučio da se njime bavi", kaže Izo.

Dodaje da radi i koristan posao.

"Ovdje oko Srebrenice ima dosta postavljenih mina i one su stalna opasnost po ljude. Ali proces deminiranja sporo teče. Kad neko prijavi da negdje ima mina, prođe dosta vremena da je deminerski tim ukloni, ili bude slučajeva da niko nikad i ne dođe. Onda odem ja i deminiram, a poslije na tim žicama i zasviram."

Izo je i ljubitelj životinja. Imao je u svojoj bašti pravi zoološki vrt. Najviše voli konje, a posljednjeg kojeg je dobio, ofarbao je da bude ljepši.

Nastavlja da se bavi deminiranjem i sviranjem, bez obzira na to što je ovaj prvi rizičan posao. On zna gdje su mine, pronalazi ih, skida jer mu je važno da ima sve žice na šargiji, kako bi, kako kaže, kad je najumorniji, zasvirao i dao duši oduška.