Održana misa ponoćka u Sarajevu
0

FOTO+VIDEO / Svim vjernicima čestit Božić

Sarajevo-x.com
Iz Katedrale Presvetoga Srca Isusova (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
(Foto: F. Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Katedrali Presvetoga Srca Isusova u Sarajevu održana je ponoćka kojom je obilježen početak najvećeg katoličkog praznika rođenja Isusova - Božića.

Misu ponoćku tradicionalno je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je po okončanju mise građanima i katolicima u BiH uputio svoju propovijed.

Uz podsjećanje na noć Isusovog rođenja nadbiskup Puljić se osvrnuo na današnjicu.

Puljić je tako podsjetio da su Josip i Marija na naredbu cara Augusta da se provede popis svega svijeta otišli do Betlehema.

Danas, kako kaže Puljić, u BiH još nije izvršen popis stanovništva. A svaka država, rekao je on, osim naše želi znati koliko građana ima.

Sjećajući se svojih susreta sa izbjeglicama Puljić je njihovu situaciju uporedio sa Isusovom, jer se Isus rodio u štalici a potom je bio i prognanik.

Osvrnuo se i na ono dobro a i loše što sa sobom nosi civilizacija.

"Isus Krist je svjetlo. Sin Božiji. Bog se čovjeku približio, postao blizak. Da bi čovjek otvorio se Bogu. Zato ova Sveta noć. Gdje nas poziva: Čovječe koji lutaš,koji tumaraš bez smisla,otvori se Bogu. Bog ti je blizak. Pomiri se s Bogom. Jer je Bog došao donijeti mir. Al onaj mir koji se nastanjuje u srcu. Savjesti. Kroz praštanje. Pomirenje. Taj isti mir želi da zaživi među nama. Zato njegova blizina želi i nas zbližiti. Zato je Božić dan pomirenja. Tada jedni drugima praštamo. Jer je Bog i nama oprostio", rekao je između ostalog Puljić.

On je pozvao vjernike da u svojim srcima pobjede sebičnost, prepoznaju dostojanstvo čovjeka kojeg Bog ljubi. Jer onaj koji je svjestan da je ljubljen ne može biti izgubljen.

Misu je upotpunio i nastup katedralnog mješovitog hora na čijem su se repertoaru našle tradicionalne Božićne pjesme. Sveta Božićna misa u Sarajevu okupila je veliki broj vjernika, koji su došli da sa drugima i mirom u srcu proslave dolazak djeteta Isusa na zemlju.

Dakako, najsvečanije je bilo u Betlehemu, gradu u kojem se po Bibliji rodio Isus, gdje su u petak stigle hiljade vjernika kako bi proslavili Božić. Horovi su tokom protekle večeri na trgu u Betlehemu pjevali Božićne pjesme, a patrijarh Fuad Twal u ponoć je predvodio misu u crkvi Svete Katarine, u rimokatoličkom dijelu bazilike Rođenja Isusova, izgrađene na mjestu štale u kojoj je, kako se vjeruje, rođen Isus.

Redakcija portala Sarajevo-x.com svim vjernicima želi čestit Božić.