BiH
57

Svim pravoslavcima čestitamo Božić - Mir Božiji, Hristos se rodi

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pravoslavni vjernici u BiH i ostatku svijeta danas slave najradosniji praznik Božić, dan rođenja Isusa Hrista.

Dolazak Božića najavljuje se zvonima sa pravoslavnih hramova na božićno jutro prije svitanja.

Pravoslavni Božić svetkuje se u duhu mnogih običaja, a prvenstveno porodičnog ozračja. Proslava počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju "svetoj tajni pričešća".

Nakon liturgije, ukućani se okupljaju oko božićne trpeze, mole se Gospodu, a zatim pjevajući tropar "Roždestvo tvoje Hriste Bože naš", okreću i lome česnicu - pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu pogače bude novčić naredna godina biti posebno sretna.

Na dan Božića se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u vlastitom domu. Hrišćani tradicionalno vjeruju da bi se tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi trebali izmiriti, te jedni drugima oprostiti.

Prema narodnim običajima, Bogu se prinosi žrtva, odnosno kolje se prase ili janje. To je blagdan istinske sreće, ljubavi, praštanja i pravde, a vjernici se, čestitajući Božić, pozdravljaju riječima "Mir Božiji, Hristos se rodi", uz otpozdrav "Vaistinu se rodi".

Ekipa portala Klix.ba svim pravoslavcima čestita veliki blagdan uz želju da ga proslave u porodičnoj sreći, miru, radosti i blagostanju. Neka nas i ovaj praznik podsjeti na različitosti koje su najveće bogatstvo naše zemlje, jer upravo to bogatstvo trebamo uvažavati i njegovati.

Mir Božiji, Hristos se rodi!