BiH
0

Švicarski profesori i studenti donirali 12.000 KM SOS Dječijim selima

FENA
Grupa od 17 profesora i studenata iz Internacionalne škole Zug i Luzern iz Švicarske koji su željeli provesti vrijeme s djecom bez roditeljskog staranja posjetili su danas Organizaciju SOS Dječija sela BiH.

Posjeta je imala za cilj pokazati studentima kako se razvija društvo u postkonfliktnom periodu te kako pružanje pomoći socijalno ugroženim kategorijama ima višestruku korist za društvenu zajednicu.

Studenti i profesori su na konkretnom primjeru iskazali humanost te osim izdvojenog vremena za uređenje igrališta SOS vrtića u Sarajevu i edukativnih aktivnosti s mališanima SOS vrtića Mostar donirali organizaciji SOS Dječija sela BiH ukupno 12.000 KM.

"Doveli smo naše studente s namjerom da nauče nešto o Bosni i Hercegovini, da bolje upoznaju stanje u zemlji nakon konflikta te da kod njih pokušamo inicirati nove ideje, kako mogu da doprinesu ovdašnjim ljudima, naročito djeci iz ranjivih kategorija. Želja nam je da ova posjeta bude tek jedna u nizu i da svake godine dovedemo po jednu grupu studenata, kao i da buduće projekte i aktivnosti razvijemo zajednički da bismo na najbolji mogući način odgovorili na potrebe djece i mladih iz SOS Dječijih sela BiH", kazala je profesorica Victoria Wasner.

Studenti i profesori su najavili da će i dalje provoditi humanitarne aktivnosti i volonterski se angažovati u SOS Dječijim selima i vrtićima BiH.