BiH
0

Švicarska želi ulagati u obnovu Zemaljskog i Historijskog muzeja

Klix.ba
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao je sa ambasadorom Švicarske u BiH Heinrichom Maurerom o pitanjima gdje je moguće poboljšati saradnju između dvije države.

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini Heinrich Maurer istakao je značajan napredak u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova, posebno naglašavajući zadovoljstvo zbog činjenice da je nakon dugo vremena održan sastanak Odbora donatora za oblast deminiranja.

Maurer se interesovao za mogućnost da Odbor donatora dobije značajniju poziciju i u novom Zakonu o protivminskom djelovanju koji je u izradi.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović rekao je da je deminiranje izuzetno značajno za sve građane BiH, podsjećajući na činjenicu da je u minskim nesrećama od rata život izgubilo 1737 osoba.

"Zbog toga se deminiranje nalazi vrlo visoko na listi naših prioriteta", rekao je Osmanović i izrazio očekivanje da će promjena rukovodstva u BH MAK-u pozitivno utjecati na stvaranje bolje slike o radu te institucije kako u BiH, tako i kod međunarodnih donatora.

Ministar Osmanović i ambasador Maurer razmjenili su mišljenja i o projektima koji se uz pomoć švicarske vlade provode u oblasti primarne zdravstvene zaštite. Naglašeno je da je potrebno intenzivno raditi na usaglašavanju i potpisivanju Sporazuma o socijalnom osiguranju između BiH i Švicarske, imajući u vidu činjenicu da u Švicarskoj živi oko 60 000 državljana BiH.

Razgovarano je i o mogućnostima za uspostavljanje saradnje u oblasti kulture, posebno imajući u vidu ulaganja koja su neophodna u rekonstrukciju zgrada Zemaljskog muzeja i Hstorijskog muzeja BiH.