BiH
0

Švicarska podrška radio i tv stanicama u BiH

Klix.ba
Mediacentar Sarajevo i Švicarska agencija za razvoj i kooperaciju (SDC) u Sarajevu potpisali su ugovor o saradnji.

Mediacentar Sarajevo je u srijedu 13. augusta 2003. godine, potpisao ugovor sa Švicarskom agencijom za razvoj i kooperaciju (SDC) koja djeluje pri švicarskoj ambasadi, za dvogodišnji projekat podrške produkcije programa u 14 radio i TV stanica u BiH.

Cilj projekta je omogućiti lokalnim i privatnim medijima (11 radio i 3 TV stanice) da ojačaju svoje kapacitete za izvještavanje o socijalnim i ekonomskim temama, implementaciji mira, ljudskim pravima, ekologiji i politici, te da produciraju određeni broj emisija sa ovim sadržajima.

Radio i TV stanice će dobiti tehničku pomoć i trening, kao i direktnu finansijsku podršku za produkciju programa. Predviđeno je da se tokom dvije godine producira 20 TV emisija, 46 radio emisija na lokalnim stanicama, 60 emisija omladinskog radija, 14 koprodukcija lokalnih radio stanica i 26 emisija radio stanica u istočnoj BiH.

Projekat je vrijedan 266.650 eura i pokriva cijelu teritoriju Bosne i Hercegovine, a trajaće do maja 2005. godine.

Ovim projektom švajcarska vlada još jednom demonstrira svoju direktnu podršku razvoju Bosne i Hercegovine. Već duži niz godina, kroz Švajcarsku agenciju za razvoj i kooperaciju (SDC) švajcarska vlada intenzivno pomaže razvoj medija, ekonomije kao i socijalnog sektora u BiH.

Švicarska je u BiH na humanitarnom polju prisutna od 1991. godine. Od 1996. do 1998. godine u prvom planu je bila obnova, a od 1999. godine počela je u većem obimu tehnička saradnja. Trećim okvirnim kreditom «Istok» (od 1999. do 2003.) za Bosnu i Hercegovinu je stavljeno na raspolaganje 50 miliona CHF. Ova sredstva se ulažu u program razvoja i saradnje koji je usmjeren na podsticanje dobre uprave, na podršku u oblasti zdravstva i socijalne sigurnosti, podsticanje privatnog sektora, vodosnabdijevanje i ekologije, podsticanje proizvodnje, trgovine i investicija, infrastrukture, kao i kulturne i naučne razmjene.

U proteklih sedam godina Švicarska je Bosni i Hercegovini pružila pomoć u visini od 151 156 168 EUR. Partneri su, pored državnih i entitetskih ministarstava, odabrane opštine, bilateralne i multilateralne organizacije i švicarske organizacije za pružanje pomoći.

Mediacentar je osnovan 1995. godine u Sarajevu od strane Fonda otvoreno društvo BiH, a od 2000. godine je samostalna edukativno-istraživačka institucija. Mediacentar je prvobitno zamišljen kao edukativni centar za podršku razvoju nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH, a vremenom su se njegove aktivnosti proširile na PR trening, izdavaštvo, istraživanje u oblasti medija, organizovanje kulturnih događaja i consulting. Sastavni dio centra je i biblioteka s literaturom o masovnim medijima, te arhiv štampanih medija.