Akcija Perač u BiH
136

Švicarska firma prala novac u BiH, privedeno 70 osoba

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije, u koordinaciji s kolegama iz MUP-a Republike Srpske, provode obimnu akciju Perač usmjerenu protiv osoba za koje postoje osnovi sumnje da su počinili kaznena djela organiziranog kriminala. Kako je saopćeno, izvršeni su pretresi objekata na sedam lokaciju u BiH, o toga šest u FBiH i na jednoj lokaciji u RS-u.

Pripadnici FUP-a i MUP-a RS izvršili su preterese na području Republike Srpske, Unsko-sanskog kantona i Sarajevskog kantona. Na kriminalističkoj obradi nalazi se više od 70 osoba.

Operativno-taktička akcija Perač rezultat je višemjesečne istrage koju je provodila Federalna uprava policije u koordinaciji s MUP-om Republike Srpske, ali i policijama regiona. Akcija je pokrenuta s ciljem lišenja slobode lica za koje se sumnja da su počinili krivična djela organizovanog kriminala u vezi sa poreskom utajom, pranjem novca i prevarama.

Nezvanično, pretresi su vršeni u objektima firme "Dunmorr group" na Stupu u Sarajevu, u naselju Nova Varoš u Banjoj Luci i Bihaću. Riječ je o firmi koja je registrovana u Švicarskoj i koja, nezvanično, ima fiktivne produžnice u BiH preko kojih su vlasnici sa lažnim identitetima oprali stotine hiljada eura. U ovu firmu najviše novca su ulagali klijenti iz Njemačke, Austrije i Švicarske.

U akciji je privedeno više od 40 osoba u Sarajevu, 22 osobe su privedene u Banjoj Luci, a desetak osoba je lišeno slobode u Bihaću.

Akcija se izvodi po pribavljenoj naredbi Suda Bosne i Hercegovine,  po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine.