Dvije godine od Puljićevog ubistva
0

"Svi znaju gdje je Vedranov grob, niko ne zna gdje je ubica"

Sarajevo-x.com
U Sarajevu osvanuli transparenti "Istina za Vedrana" (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na nekoliko lokacija u Sarajevu jutros su osvanuli transparenti "Istina za Vedrana", kojima navijači FK Sarajevo obilježavaju dvije godine od pogibije Vedrana Puljića. On je brutalno ubijen tokom nereda uoči utakmice Široki Brijeg - Sarajevo 4. oktobra 2009. godine.

Udruženje navijača FK Sarajevo (UNFKS) dvije godine nakon brutalnog ubistva Vedrana Puljića, saopštenjem je podsjetilo javnost i odgovorne institucije na činjenicu da je bh. pravosuđu nedostupan njegov ubica.

"Sramotna je i bolna činjenica da poslije dvije duge i bolne godine, 730 dana, 17.520 sati, 1.051.200 minuta i 63.072.000 sekundi ožalošćena majka, brat, prijatelji i navijači FK Sarajevo još uvijek nisu dočekali dan kada će ubica biti osuđen na kaznu koja bi barem djelimično udovoljila pravdi, iako Vedrana niko i ništa ne može vratiti", navodi se u saopštenju UNFKS.

Iz UNKFS-a su naveli da "dok se čelnici Nogometnog saveza bave navijačkim neredima u Banjoj Luci i Mostaru, aludiraju i pozivaju na sportsko i fer ponašanje, nikome još uvijek nije palo na pamet da svojim autoritetom pokuša skrenuti pažnju na najteži momenat koji je bh. fudbal doživio u svojoj historiji".

UNFKS je pozvao nadležne institucije da se uključe u pronalazak Olivera Knezovića, osumnjičenog za Vedranovo ubistvo i ranjavanje još šest navijača FK Sarajevo.

Također, UNFKS je pozvao na kažnjavanje odgovornih za Knezovićev bijeg i skrivanje od pravosudnih institucija.

"UNFKS još jednom podsjeća da svi znaju gdje je Vedranov grob, ali da niko ne zna gdje je njegov ubica te apeluje da se ista situacija ne ponovi do naredne godišnjice od njegovog ubistva", navodi se u saopštenju koje je stiglo na našu adresu.

Podsjećamo da je pred Opštinskim sudom u Livnu počelo suđenje policajcima Kantonalnog suda u Širokom Brijegu Marinku Barbariću i Ivanu Bariću, koji se terete za protivzakonito oslobađanje Olivera Knezovića, osumnjičenog za ubistvo navijača Vedrana Puljića.

Osumnjičeni Knezović sada je nedostupan i hrvatskom pravosuđu. Knezović je nakon bijega iz BiH slobodno živio u Hrvatskoj, ali više ne boravi na poznatoj adresi i niko ne zna gdje se tačno nalazi.

Povodom druge godišnjice ubistva, FK Sarajevo organizovat će konferenciju za medije na kojoj će se javnosti obratiti predstavnici kluba i UNKFS-a. Navijači će Vedranov grob posjetiti u 17 sati, a okupljanje je zakazano za 16:30 na platou ispred stadiona Asim Ferhatović Hase.