BiH
19

Svi uhapšeni u akciji "Brend" saslušani, danas će biti predati Tužilaštvu BiH

Piše. D.K.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Policijska službenica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Kristina Jozić potvrdila je jutros za Klix.ba da je izvršena kriminalistička obrada za svih 11 uhapšenih osoba u okviru akcije kodnog naziva "Brend" i u toku je procedura njihove predaje Tužilaštvu BiH.

"Zaista vam ne mogu iznositi druge detalje u ovoj fazi. Jutros je u toku njihova predaja postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH", rekla je Jozić.

Navela je da su još tri osobe, inicijala M. Š., M. G. i V. I., jučer saslušane u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su, shodno uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, otpuštene.

Pripadnici SIPA-e jučer su u akciji pod kodnim nazivom "Brend" u sjedište te agencije priveli 11 osoba.

Među uhapšenima su federalni ministar trgovine Milorad Bahilj, federalni ministar proljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović, te još nekoliko članova porodice Ivanković Lijanović i njihovih saradnika.

Ove osobe su uhapšene zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa neplaćanjem poreza, poreskom utajom i pranjem novca, čime su stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 11,6 miliona KM.