Izvještaj o napretku potvrdio
0

Svi u BiH su korumpirani

Piše: A. Panjeta
Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas bio je prilično blag kada je na predstavljanju "Izvještaja o napretku BiH u procesu približavanja EU" kazao kako nije pozitivan te da je u većini sektora ostvaren tek ograničeni napredak. Izvještaj je pak konkretniji i jasno kaže kako je korupcija unutar vlade i drugih državnih i entitetskih institucija široko rasprostranjena.

Ako se Izvještaj detaljnije iščita, pokazuje kako je BiH daleko od ozbiljnijeg napretka, dok u jednom svom dijelu jasno ukazuje na to kako je vlast u BiH korumpirana. Prevedeno sa diplomatskog riječnika, slobodno bi se moglo zaključiti da su u BiH svi korumpirani.

  • Korupcija u BiH je rasprostranjena u mnogim područjima i dalje predstavlja ozbiljan problem, posebno unutar vlade i drugih državnih i entitetskih institucija, a povezana je sa javnim nabavkama, dobivanjem dozvola za poslovanje u sektorima zdravstva, energije, transportne infrastrukture i obrazovanja. Korupcija je isto tako prisutna i u privatnom sektoru - stoji između ostalog u Izvještaju, uz napomenu kako je neophodno osigurati uspostavljanje tijela za borbu protiv korupcije, provedbu ažurirane Strategije i Akcionog plana, kao i istragu i sudsko gonjenje za slučajeve korupcije.

Uzme li se drugi dio Izvještaja u obzir, upitno je koliko istrage i sudsko gonjenje korupcije u koju su umiješani političari u ovom trenutku može biti efikasno:

  • Ne postoje efikasne istrage, krivična gonjenja i presude za osumnjičene za slučajeve korupcije na visokom nivou. Problem i dalje predstavlja slaba koordinacija u borbi protiv korupcije na državnom nivou. Ne postoji sveobuhvatan pregled niti analiza statistike slučajeva borbe protiv korupcije - kaže se u Izvještaju te se navodi kako se posebni načini provođenja istrage koji se primjenjuju kod slučajeva korupcije se ne koriste efikasno.

  • Saradnja između policije i tužilaca mora biti ojačana. Izvršenje sudskih odluka za slučajeve korupcije je sporo. Konstantni nedostatak konačnih presuda je veoma zabrinjavajući. U nekim slučajevima, to je pripisano lošem kvalitetu dokaza koji se podnose na sudu - stoji u dijelu izvještaja u kojem se govori o korupciji.

Zaključci u segmentu pravde također su obeshrabrujući i ne daju nadu da bi se moglo doći do ozbiljnijih pomaka u procesuiranju slučajeva korupcije u vlasti, s obzirom da je zaključeno kako se politika i dalje u ogromnom broju slučajeva miješa u pravosuđe:

  • Neophodni su značajni napori kako bi se osigurala provedba Strategije za reformu sektora pravde i Državna strategija za rad na predmetima ratnih zločina, uključujući i osiguranje odgovarajućih finansijskih resursa. Rascjepkan pravni i strukturalni okvir u zemlji i nedostatak jedinstvenog budžeta sprečavaju efikasnost. Političko miješanje u sistem pravosuđa i dalje predstavlja razlog za zabrinutost - stoji u Izvještaju.