Valentin Inzko
0

"Svi su izrazili žaljenje, i Tadić i Josipović i Izetbegović i Dodik, to je nešto novo"

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko smatra da se već može govoriti o regionalnom pomirenju, u čemu BiH može "odigrati" važnu ulogu.

Komentirajući zalaganja hrvatskog i srbijanskog predsjednika, Ive Josipovića i Borisa Tadića na regionalnoj saradanji i pomirenju, kao i njihov današnji dolazak u Banju Luku, Inzko je u izjavi novinarima u Banjoj Luci ocijenio to kao veoma važan događaj, jer, naglašava, treba govoriti o pomirenju i treba da se održavaju kontakti i takva komunikacija.

"Mislim da mi sada ne govorimo samo o nekoj regionalnoj saradnji, već o duhu regionalnog pomirenja. Svi su izrazili žaljenje, i Tadić i Josipović, i Bakir Izetbegović i Milorad Dodik. To je jedan novi kvalitet i u posljednjih godina toga nije bilo", smatra Inzko.

"Time bi mogao da se da jedan signal za cijelu regiju i BiH tu može igrati važnu ulogu, jer na njenom prostoru bilo najviše tragedije tokom rata", ocijenio je visoki predstavnik koji ističe da je veoma važno da u tom procesu svi sarađuju.