BiH
3

Svi smještajni kapaciteti u KS rezervisani za dan dolaska pape Franje

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pohod pape Franje Bosni i Hercegovini, koji je planiran za 6. juni, ima višestruki značaj za cijelu državu, a konkretnu korist očekuje i sektor turizma.

Na misnom slavlju na Koševu očekuje se više od 70.000 ljudi, a Asja Hadžiefendić-Mešić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo izjavila je za Fenu da će se dolazak tako velikog broja vjernika pozitivno odraziti, direktno i indirektno, na turističku sliku grada i države.

Smatra da je dolazak pape, osim zbog povećanog broja turista, dobra poruka svijetu i signal da je BiH mjesto koje treba i vrijedi posjetiti.

"Sigurno je da će iz Sarajeva, koje je pravo mjesto za to, biti poslana jedinstvena poruka svijetu, a to je poruka mira, ljubavi, suživota i svega onoga dobrog među ljudima što treba razvijati. Turizam je sigurno jedan od načina da se takvi odnosi stvaraju među ljudima", smatra Hadžiefendić-Mešić.

Prema nezvaničnim informacijama, najbrojniji gosti će biti iz Hrvatske, ali i iz drugih zemalja regije.

"Sigurno je da će biti i veliki broj Nijemaca, Italijana, Austrijanaca koji su inače najbrojniji turisti u našoj zemlji", navela je Hadžiefendić-Mešić te dodala da je sigurno da će doći i značajan broj vjernika i poštovalaca pape iz ostatka svijeta.

Govoreći o smještajnim kapacitetima naglasila je da su već svi rezervirani, ali da se ponuda svakodnevno povećava.

U turističkoj ponudi Kantona Sarajevo registrirano je 8.800 kreveta, ali Hadžiefendić-Mešić kaže da je taj broj svakim danom sve veći.

"Mislim da neće biti problem odgovoriti zahtjevima brojnih gostiju", zaključila je.