BiH
0

Svi požari u Konjicu ugašeni

FENA
Sva požarom zahvaćena područja na teritoriji općine Konjic su pod kontrolom ili su ugašena.

Kako se situacija na opožarenim područjima jučer u popodnevnim satima popravila i nema vidljivih većih požara, otkazan je podnijeti zahtjev za angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH. Protekle noći padala je kiša i jutros nema nekih bitnijih promjena na terenu.

Po riječima komandira PVJ Konjic Zdravka Kneževića, svi požari su ugašeni, navodi se u redovnom izještaju Federalnog operativnog centra Civilne zaštite, o stanju na teritoriji Federacije BiH tokom protekla 24 sata.

U općini Čapljina nakon jučerašnjeg cjelodnevnog nadziranja požarišta vatra se u 19.00 sati ponovno rasplamsala na brdu Popina iznad Dračeva gdje je gorjela šuma. Požar je ugašen jutros u 03.30 sati.

Tokom dana vatrogasci iz Čapljine intervenirali su u 15.40 sati kada je izbio požar u naseljenom mjestu Bivolje Brdo, gdje je gorjela trava i rastinje, a ugašen je u 17.35 sati. Požar uz cestu za Ljubuški u mjesto Krteljevac ugašen je u 16.30 sati. U 20.00 sati izbio je požar na Modriću, gdje je gorjela šuma, a požar je ugašen u 03.30 sati.

U općini Neum, požar kod mjesta Kamenica je ugašen.

Sinoć su vatrogasci u Stocu intervenirali u Krivodolu (Hodovo) gdje je opožareno pola hektara raslinja. U kanjonu Radimlje (Ljuta) sinoće je požar zahvatio oko tri hektara raslinja.

Na području Grada Mostara vatrogasci su intervenirali šest puta: u Titovoj ulici ponovno na zgradi Sindikata, a na Buni, Rodoču, Željuši, Salakovcu i Livču gorjela je trava i raslinje. Svi požari su ugašeni.

U općini Čitluk u Donjem Malom Ograđeniku jučer je gorjela borova šuma, trava i raslinje. Požar ugašen, a vatrogasci su intervenirali i u mjestu Garišta gdje je gorjela trava i raslinje.

U Širokom Brijegu vatrogasci su gasili požar otvorenog prostora na lokalitetu Ljuti Dolac, gdje je opožareno oko dva hektara trave i raslinja.

U Ljubuškom su pripadnici Dobrovoljenog vatrogasnog društva gasili požar na lokalitetu Gaj u blizini bivšeg popravnog doma koji više nije u funkciji. Opožarena je manja površina trave, raslinja i crnogorične šume.

U Zeničko-dobojskom kantonu, na području općine Olovo došlo je do požara na divljim deponijama u naseljima Lišci i Solun koji su zahvatili i šumsko zemljište u površini od po 300 m2. Požare su hitnom intervencijom ugasili vatrogasci..

U općini Gradačac vatrogasci su jučer intervenirali u naselju Hrgovi Donji gdje je gorjelo rastinje.

U Srednjobosanskom kantonu, u općini Novi Travnik sinoć je u mjestu Čakići gorjelo raslinje. Intervencijom vatrogasaca požar je ubrzo ugašen i nije bilo veće materijalne štete.