Vjekoslav Bevanda potvrdio
0

"Svi HDZ-ovi ministri i Krišto predali mandate OHR-u"

FENA
Vjekoslav Bevanda
Vjekoslav Bevanda
Hrvatski ministri u Vladi FBiH, kao i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto, predali su svoje mandate Uredu visokog predstavnika (OHR), izjavio je za Fenu dosadašnji federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda.

"Svih pet hrvatskih ministara predalo je mandate OHR-u, a to je učinila i predsjednica Federacije BiH", potvrdio je Bevanda.

Glasnogovornik HDZ-a 1990 Veso Vegar kazao je u izjavi za Fenu kako od visokog predstavnika očekuju novu odluku, a to može biti, kako navodi povlačenje odluke o suspendiranju odluke Centralne izborne komisije (CIK).

"Ona je privremenog karaktera kojom se ne poništava odluka CIK-a nego se privremeno stavlja van snage do odluke Ustavnog suda", kazao je Vegar.

S obzirom na to su i dosadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto i dosadašnji dopremijer federalne Vlade Vjekoslav Bevanda povukli svoje zahtjeve za preispitivanje ustavnosti, Ustavni sud vjerovatno neće odlučivati o tome, istaknuo je Vegar.

Ističe kako jedina zakonita odluka koja postoji je odluka Centralne izborne komisije prema kojoj sazivanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i sve nakon toga što se dogodilo nije legalno.