Konferencija za novinare u Bihaću
0

Svetozar Pudarić o izboru sudija Ustavnog suda FBiH

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Potpredsjednik Federacije BiH (FBiH), Svetozar Pudarić danas je u Bihaću, u okviru radne posjete Unsko-sanskom kantonu (USK), organizirao konferenciju za novinare povodom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH zakazane za četvrtak, 21. marta.

Na toj sjednici, kako je kazao Pudarić, definitivno bi trebao da se otkoči proces za utvrđivanje osnova za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa prilikom rekonstrukcije Vlade FBiH, odnosno prilikom izglasavanja nepovjerenja Federalnoj vladi.

Proces rekonstrukcije Vlade FBIH, prema njegovm riječima, blokiran je upravo nepostojanjem Vijeća za zaštitu nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu FBiH. "Živko Budimir je kao što znate napokon donio odluku, na koju smo isti dan kad je donesena, potpredsjednik Kebo i ja dali saglasnost i to na svako od predložena tri kandidata za sudije Ustavnog suda", istakao je Pudarić.

Dodao je da je time proces deblokiran do mjere, da on faktički ne može biti blokiran prije imenovanja Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Žalosno je, što ja i ovom prilikom, moram govoriti o tome da postoji mogućnost blokade, jer očito je da dio parlamentarnih stranaka smatra da organi sudske, izvršne i zakonodavne vlasti u FBiH, ne služe za to da vrše svoju funkciju na dobrobit građana FBiH, nego služe da bi se blokirali procesi u FBiH i na taj način situacija činila što je gorom mogućom", kazao je Pudarić.

Prema njegovim riječima, moguće je svaki organ iskoristiti i za i protiv interesa građana, te u skladu i suprotno demokratskim načelima i principima, međutim za svaku od tih aktivnosti postoji odgovarajuća kvalifikacija.

"U zadnje vrijeme su se pojavile spekulacije oko toga da bi se mogao potegnuti vitalni nacionalni interes prilikom potvrđivanja odluke o izboru sudija Ustavnog suda. Svak' onaj ko to tvrdi ne poznaje Ustav i pokušava da stvori utisak da je situacija u FBiH gora, nego što to objektivno ili subjektivno jeste, zastrašuje ljude i lovi u mutnom neke političke poene", naglasio je Pudarić.

U nastavku je pojasnio da Ustav FBiH vrlo precizno propisuje da se odluka o potvrđivanju sudija donosi većinom glasova delegata u Domu naroda, koji su prisutni i glasaju, čime je potvrđivanje odluke o izboru sudija tretirano kao posebno pitanje u Ustavu i na njega se ne odnose druge odredbe Ustava, koje propisuju bilo kakvo odlučivanje u Parlamentu FBiH.

Tim je praktično, kako dodaje Pudarić, odlučivanje o sudijama Ustavnog suda stavljeno isključivo u nadležnost Doma naroda i to na način da oni koji su prisutni na sjednici Doma naroda glasaju i većinom glasova potvrđuju odluku o izboru sudija.

"Svaki drugi pokušaj je djelovanje u neskladu sa Ustavom FBiH i ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo, što znači da 21. marta možemo očekivati da će odluke o potvrđivanju sudija Ustavnog suda biti usvojene ili neusvojene većinom glasova prisutnih delegata Doma naroda", istakao je potpredsjednik FBiH dodajući da nikakvi drugi načini glasanja ili instrumenti ne mogu biti iskorišteni tom prilikom.

"Zavisit će isključivo od toga da li većina postoji ili ne postoji u ukupnom Domu naroda, ne ni po klubovima, niti od broja izabranih, nego od broja prisutnih koji su glasali. Nakon toga, ti suci koji ispune te uslove će položiti zakletvu, jer ne postoji nikakva dalja uključenost bilo predsjednika FBiH, bilo predsjednika i potpredsjednika FBiH u ovaj proces", kazao je Pudarić.

Ukoliko dobiju povjerenje u Domu naroda, kako je dodao, oni mogu položiti zakletvu i postati suci Ustavnog suda, ne čekajući više ničije potpise i odluke. "Ono što postoji kao mogućnost, jeste da nakon toga što Ustavni sud predloži Parlamentu članove Vijeća za zaštitu nacionalnog interesa, u Domu naroda eventualno Klub Bošnjaka pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na sastav Vijeća i time odluči da je odlučivanje o vitalnom nacionalnom interesu, suprotno vitalnom nacionalnom interesu", kazao je Pudarić.

Prema njegovom mišljenju, ova rečenica već sama u sebi sadrži jedan apsurd, te je izrazio nevjericu da će 12 ljudi od 17 u Domu naroda odlučiti da onemogući zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, zato što smatraju da je to njihov vitalni nacionalni interes, da ne mogu biti zaštićeni ni oni, niti njihov narod.