BiH
0

Svetlana Broz: Političke strukture plaše se mladih

FENA
Nevladina organizacija GARIWO, u saradnji s norveškim ambasadorom u BiH Henrikom Ofstadom provodi u Bosni i Hercegovini regionalni projekt edukacije kojim želi da ukaže mladom čovjeku na njegovu sposobnost da se suoči s izazovima svakodnevnog života, suprotstavi negativnim autoritetima i prepozna, utvrdi i pokaže građansku hrabost.

To je na današnjoj pres-konferenciji izjavila direktorica nevladine organizacije GARIWO Setlana Broz, ističući sutrašnji završni performans u okviru jedne od trenutnih aktivnosti u ovom projektu -Škole građanske hrabrosti koju na Igmanu pohađa 218 polaznika, srednjoškolaca i studenata iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije. Po završetku Škole,oni će dobiti certifikate.

Osim toga, u okviru projekta o građanskoj hrabrosti, za proteklih šest mjeseci održano je 41 javno predavanje na kojima je besplatno podijeljeno više od 10.000 primjeraka knjige "Imam petlju" priređivača Svetlane Broz i 30 predavanja za mlade, kao i drugi seminari i aktivnosti.

Prema ocjeni Svetlane Broz, neobično je i važno što je norveški ambasador Henrik Ofstad bio aktivni sudionik u ovom projektu, osim toga što je Vlada njegove zemlje finansirala projekt s više od pola potrebnih sredstava. Ostalih 30 posto donirao je Švicarski ured za razvoj i saradnju, a 20 posto GARIWO.

Ambasador Ofstad kojem mandat ističe 8. augusta izjavio je na pres-konferenciji da je tokom projekta lično kontaktirao s velikim brojem mladih ljudi, motivisan činjenicom da je roditelj troje djece, a ne samo ambasador te spoznao veliku potencijalnu energiju građanske hrabrosti u sagovornicima. Značajnu norvešku participaciju u ovom projektu on objašnjava potrebom da edukacija ove vrste treba da postane sastavni dio općeg obrazovanja, kao i da BiH, kao i svaka druga zemlja, treba da ima aktivno građansko društvo. Ofstad kaže da će Vlada njegove zemlje nastaviti da pomaže projekt.

Svetlana Broz je još kazala da lokalne strukture nisu iskazale razumijevanje za edukaciju i podršku mladima u okviru projekta izuzev što je simboličnu donaciju uputio načelnik općine Novo Sarajevo.

"Bojim se da je razlog za izostanak podrške političkih struktura njihova bojazan da mladi ljudi dobiju znanje o građanskoj hrabrosti", izjavila je Svetlana Broz.