BiH
18

Sveta misa u crkvi Svete Marije u naselju Klisa: Iako malobrojni katolici u Srebrenici obilježili Uskrs

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Povodom Uskrsa, najvećeg kršćanskog praznika u crkvi Svete Marije u srebreničkom naselju Klisa služena je sveta misa. Istorija franjevaca na teritoriji opštine Srebrenica je duga više od 800 godina, a franjevačka provincija "Bosna Srebrena“ je dobila ime baš po ovom mjestu.

"U Srebrenici je izgrađen prvi franjevački samostan u Bosni i Hercegovini. Ovdje je jedno vrijeme bila i odgojna zajednica budućih fratara. Ovo je bio samostan koji je bio rasadnik za sve druge samostane koji su se počeli graditi na cijeloj teritoriji BiH“, rekao je fra Niko Josić, župnik župe Srebrenica i Zvornik.

Tokom istorije i franjevačka zajednica je dijelila sudbinu vremena Bosne i Hercegovine sa svim drugim religijama. Crkva Svete Marije u Srebrenici je sagrađena 1985. godine, na temeljima samostana koji je porušen.

"Ova crkva je i filijalna kapela župe Srca Isusova Zvornik i Srebrenica. Ovo je kolijevka našeg postojanja i za nas je posebno značajna“, govori fra Niko.

Uz crkvu Svete Marije izgrađen je pomoćni objekat koji služi za potrebe pastoralnog rada, a fra Niko Josić je prvi fratar koji je poslije 300 godina prespavao na ovim prostorima.

"Jeste ovo mali korak, ali treba da vraćamo onu datost i vrijednost koju Srebrenica i ovaj franjevački samostan imaju za našu provinciju Bosnu Srebrenu. U tom duhu sam ponosan što sam nakon toliko vremena zanoćio na temeljima kolijevke Bosne Srebrene“, ponosno ističe fra Niko.

Župa Srebrenica trenutno broji oko 60 župljana.

"Naša zajednica na prostoru ove župe je teritorijalno velika, ali je brojčano vrlo mala. Mi smo svjesni da uz nas žive i druge nacije i religije, a naša glavna odrednica je suživot sa njima. Moramo jedni druge poštovati u ljudskom dostojanstvu, prije svega moramo jedni drugima priznavati čovječnost. Što god više budemo jedni drugima priznavali ljudsko dostojanstvo toliko će i zajednički život biti bolji“, kaže fra Niko.

Veliku radost koju Uskrs donosi, fra Niko je poželeo podjeliti sa svim ljudima.

"Na današnji dan kada proslavljamo najveći kršćanski praznik, Uskrs, želio bih iskazati riječima Svetog pisma tu radost, 'Aleluja, doista uskrsnu Gospodin'. U tom duhu želim svim katolicima od srca čestitati i zaželiti svaki Božji blagoslov, kako njima osobno tako i unutar obitelji i društva u kom žive. I pravoslavnim vjernicima želim čestitati Vaskrs koji uskoro dolazi. Također svoju radost i veselje želeo bih podijeliti i sa svojom braćom u islamu“, zaključio je fra Niko Josić.

Svetu misu povodom Uskrsa u kapeli Svete Marije su služili fra Niko Josić i fra Stipo Kljajić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uskrs, kao najveći kršćanski praznik predstavlja izraz ljubavi koju je Bog učinio prema čovječanstvu. Za ovaj blagdan katolička crkva se sprema Velikim tjednom u okviru kog se posebno proslavljaju tri dana, sveto trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, kao neposredni uvod u proslavu Uskrsa.