Akcija "Titan"
0

Švercom narkotika rukovodio kriminalac iz fočanskog zatvora

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Organiziranom grupom koja se bavila švercom narkotika, a protiv kojih je jutros policija RS-a pokrenula akciju hapšenja, rukovodio je osuđeni kriminalac iz fočanskog zatvora.

Nezvanično, radi se o Željku Radovanoviću Kreči, koji je bio na odsluženju kazne zatvora u Kazneno-popravnom zavodu Foča, u kojem je policija danas izvršila pretres.

Željko Radovanović, rođen u Bijeljini, bio je prvooptuženi u grupi narkodilera protiv kojih je Specijalno tužilaštvo za organizirani kriminal Srbije podiglo optužnicu 2008. godine i jedini je pripadnik ove međunarodne kriminalne grupe kojem se sudilo i presudilo u odsustvu, jer je pobjegao u RS, budući da je državljanin BiH.

Ne saopćavajući imena, ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo potvrdio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da je entitetska policija u akciji "Titan" na području CJB Bijeljina privela 21 osobu u okviru akcije usmjerene protiv osoba umiješanih u šverc narkotika.

Čađo je potvrdio i da je privedena osoba koja je kao vođa organizirane kriminalne grupe bila na odsluženju zatvorske kazne.

Kazao je da su se uhapšeni bavili rasturanjem narkotika ili su sarađivali s osobama koje se bave tim "poslom" u drugim zemljama.

Policija i dalje vrši pretrese u sklopu ove akcije kodnog naziva "Titan", a koja se provodi na osnovu naloga Tužilaštva BiH.

Čađo je potvrdio da je akcija koordinirana s drugim aktivnostima na prostorima Srbije, Hrvatske, Austrije i Njemačke.

Navodno je Radovanovićeva kriminalna grupa švercovala kokain u Hrvatsku i Njemačku.