BiH
0

Sven Alkalaj razgovarao sa Carlom del Ponte

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj, u okviru radne posjete Kraljevini Nizozemskoj, susreo se jučer u kasnim popodnevnim satima u Den Haagu sa glavnom tužiteljicom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carlom del Ponte, saopćeno je danas iz MVPBiH.

S obzirom na prethodni sastanak koji je imao sa predsjednikom Suda Pocarom, ministar se zanimao za buduće planove glavne tužiteljice ICTY-ja imajući u vidu potrebu da Sud u potpunosti okonča procese koji se vode protiv najodgovornijih za počinjene zločine u Bosni i Hercegovini i s druge strane, pitanje produženja mandata ICTY-a.

Glavna tužiteljica je istaknula poboljšanje rada njenog Ureda, ilustrujući to činjenicom da je napravljeno 50 posto uštede u vremenu u poređenju sa prijašnjim procesima.

Potcrtala je da je glavni problem sa kojim se susreće njen ured taj što je šest optuženih još uvijek na slobodi. Također, očekivanja mnogih da će svijet izgubiti interes za pravdu i ICTY, prema njenim riječima, nisu realna.

Del Ponte je upoznala ministra o aktivnostima ICTY-a po pitanju završetka sudskih procesa optuženih za ratne zločine koji su već pritvoreni u Hagu. Naglasila je da je imperativ da ICTY nastavi sa radom sve dok preostalih šest optuženih ne bude uhapšeno i izvedeno pred Sud.

Sagovornici su se složili oko neophodnosti unapređenja suradnje ICTY-a sa domaćim pravosudnim organima u BiH i zemljama regiona, kao i da domaći sudovi, posebno Sud BiH djeluju na način koji je uspostavio ICTY.

Glavna tužiteljica se posebno osvrnula na rad Suda BiH i Tužiteljstva BiH, kojeg je ocijenila učinkovitim i konstruktivnim.

Osvrnuvši se na aktivnosti BiH po pitanju saradnje sa Tribunalom - aktivnosti na uništenju mreže pomagača optuženih za ratne zločine, zamrzavanje imovine i pretresi - ministar Alkalaj ponovio je i stajalište naše zemlje: puna potpora radu i puna suradnja sa Sudom, kao preduvjet za dugoročnu političku stabilnost i europsku budućnost cijele regije.

Glavna tužiteljica je istaknula da je za ispunjenje uvjeta pune suradnje potrebno ojačati napore u zajedničkom djelovanju ICTY-a i BiH.

Del Ponte i Alkalaj su naglasili da nužnost nastavka i pune suradnje zemalja regiona s ICTY-jem, u smislu privođenja svih optuženih za ratne zločine, ostaje prioritet i Bosne i Hercegovine i ICTY-a.

Susretom s glavnom tužiteljicom ICTY-a, završena je radna posjeta ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Kraljevini Nizozemskoj.