Damask
0

Sven Alkalaj prisustvovao 36. sesiji Vijeća ministara OIC-a

Sarajevo-x.com
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj boravio je tokom ovog vikenda u Damasku na 36. sesiji Vijeća ministara vanjskih poslova država članica OIC-a gdje održao govor i susreo sa ministrom vanjskih poslova Republike Jemen Abu Bakr Abdallah Al-Qirbijem, sa sekretarom Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Turki bin Muhammed bih Saud al Kebirom, sa generalnim sekretarom Arapske lige Amrom Moussom i brojnim drugim zvaničnicima.

U svom uvodnom govoru, ministar Alkalaj se zahvalio na organizaciji, kao i na toplom prijemu Vlade Sirijske Arapske Republike, te iskoristio priliku da prenese pozdrave Predsjedništva i Vijeća ministara BiH. Čestitao je ministru vanjskih poslova Sirijske Arapske Republike Waleedu al-Muallemu na uspješnom predsjedavanju Vijećem OIC-a, te izrazio zahvalnost generalnom sekretaru OIC-a Ekmeleddinu Ihsanoglu na izvanredno obavljenom poslu, kao i na kontinuiranoj podršci i pomoći koju OIC i zemlje članice pružaju sve ove godine našoj zemlji, posebno u pogledu povratka izbjeglih i raseljenih lica, obnovi poslijeratne ekonomije, te izgradnji demokratskih multinacionalnih i multikulturalnih institucija u našoj zemlji.

Ministar Alkalaj je istakao da je BiH mala evropska zemlja koja ima bogato historijsko i kulturno naslijeđe Istoka i Zapada, te da državljani BiH imaju neprocjenjivu vrijednost kulturnih i duhovnih naslijeđa, kao i prednost u stvaranju uvjeta za međusobnim poštivanjem u procesu izgradnje slobodnog i prosperitetnog društva. Naglasio je da je BiH odabrala put ka evroatlantskim integracijama, ali da naša zemlja ima namjeru graditi dobre odnose i sa zemljema islamskog svijeta.

U svom govoru, ministar Alkalaj je istakao da vlasti u BiH četrnaest godina ulažu ogromne napore kako bi obnovili infrastruklturu, povratili izbjegla i raseljena lica, te izgradili povjerenje među narodima BiH. Naglasio je da je BiH postigla određene rezultate na ovom planu, istakavši da se milion stanovnika vratilo na mjesto prijeratnog prebivališta, ali da još uvijek postoji više od milion bh. građana koji su raseljeni unutar BiH i po svijetu. Ministar Alkalaj se zahvalio OIC-u na pruženoj pomoći kroz projekte samoodrživog povratka, te upoznao prisutne da su Parlament BiH i Vijeće ministara nedavno ustvojili petogodišnju strategiju kao finalnu fazu u rekonstrukciji i obnovi ratom razrušene BiH. Također je istakao da su vlati u BiH sačinile specijalne programe ekonoskog razvoja u području povratka po kojima je planirana izgradnja energetskih i industrijskih pogona, uspostavljanje infrastrukture neophodne za proizvodnju zdrave hrane, kao i razvoj turizma. S tim u vezi, ministar Alklaj je naglasio da vlasti u BiH traže strane partnere koji bi pomogli ekonomskom razvoju u području samoodrživog povratka investirajući u profitabilne projekte. Ovom prilikom, pozvao je OIC i zemlje članice da ozbiljno razmotre mogućnosti investiranja u projekte u BiH, te na taj način direktno pomognu vlasima u BiH u implementiranju strategije za povratak.

Alkalaj je iskoristio ovu priliku da se zahvali članicama OIC-a na njihovoj ulozi na Generalnoj skupštini OUN-a kada su prije dvije godine dali svoj glas podrške za kandidaturu BiH u Vijeću za ljudska prava OUN-a. S tim u vezi, ministar Alkalaj je iskoristio priliku da upozna sve prisutne zemlje članice OIC-a da je BIH predala zahtjev za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti OUN-a za 2010.-2011. godinu, te pozvao zemlje članice OIC-a da pruže podrku BiH na sjednici Generalne skupštine OUN-a koja će se održati u oktobru 2009. godine.