Sastanak s ministrom
0

Švedski tim za dječiju kardiohirurgiju u Sarajevu

FENA
Safet Omerović
Safet Omerović
Federalni ministar zdravstva prim. dr. Safet Omerović sastao se danas sa predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Švedskog medicinskog programa za BiH u okviru kojeg će do 16. aprila u KCU Sarajevo domaći ljekari u saradnji sa dr. Sune Johanssonom uraditi 10 kardiohirurških intervencija kod djece.

Švedski medicinski program za BiH provodi se uz pomoć IOM-a još od 1995. godine kako bi se zadovoljile medicinske potrebe koje nisu bile dostupne u BiH.

U tom smislu uspješno su obavljene 122 evakuacije, ali je osnovni cilj programa jačanje bh. kapaciteta i smanjenje potrebe za medicinskim evakuacijama iz BiH. U tom smislu od 1995. do 2008. godine švedski medicinski timovi dolazili su u BiH 334 puta te učestvovali u zbrinjavanju više od 2.500 pacijenata u BiH.

Također, uspostavljena je profesionalna saradnja univerzitetskih bolnica u Švedskoj i BiH, a 124 zdravstvena radnika iz BiH su bila u ovoj skandinavskoj zemlji na obuci i edukaciji.

Od marta 2009. godine ovo je treća posjeta tima za dječiju kardiohirurgiju. Prilikom posjete u oktobru 2009. godine operisano je 12 djece, a u januaru 2010. urađeno je osam operacija i šest kateterizacija.

Vođa ovog tima i šef dječije kardiohirurgije u Univerzitetskoj bolnici u Lundu dr Johansson je tokom današnjeg sastanka istaknuo da ovaj put, za razliku od prijašnjih, u Sarajevo nije poveo cijeli svoj medicinski tim iz Švedske, jer smatra da je domaći tim ljekara i medicinskog osoblja spreman da većinu ovih operacija obavi samostalno, dok će on prilikom najsloženijih zahvata učestvovati kao supervizor.

Dodao je i to da je planirano da u toku ove godine još dva puta dođe i operiše u Sarajevu, ali i da će prije toga medicinski tim iz KCUS-a boraviti na edukaciji u Švedskoj.

Tokom sastanka je razgovarano o mogućnostima nastavka ovog programa, odnosno saradnje u oblasti dječije kardiohirurgije.

Ministar Omerović je tokom sastanka istaknuo da u FBiH postoje četiri kardiohirurška centra, te da je na nivou Federacije BiH dogovoreno da KCU Sarajevo bude centar za dječiju kardiohirurgiju. U tom smislu, Federalno ministarstvo zdravstva koje, prije svega, ima koordinirajuću ulogu, želi da radi na daljem razvoju ovog centra i omogućavanju daljnje edukacije domaćih ljekara i saradnje sa ljekarima iz Švedske.

Šef Međunrodnog medicinskog programa dr. Ake Bjorn i šefica Misije IOM-a za BiH Regina Boucault su izrazili zadovoljstvo dosadašnjim uspjesima Švedskog medicinskog programa, prije svega u razvoju lokalnih kapaciteta i resursa, kako u dječijoj kardiohirurgiji, tako i drugim medicinskim oblastima. Naglasili su da su u početku programa bile neophodne brojne evakuacije van zemlje, dok su danas takve potrebe minimalne, te se većina medicinskih zahvata može obaviti u BiH, saopćeno je iz federalnog ministarstva zdravstva.