BiH
0

Švedska vlada izdvojila tri miliona eura za informatizaciju pravosuđa u BiH

FENA
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTVBiH) Branko Perić i ambasador Kraljevine Švedske u BiH Lars-Erik Wingren potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o zajedničkom finansiranju projekta Informaciono-komunikaciona tehnologija i sistem za upravljanje predmetima".

Ovim sporazumom će švedska vlada putem Švedske međunarodne agencije za razvojnu saradnju (SIDA) učestvovati u projektu informatizacije pravosuđa s grantom od tri miliona eura. Riječ je o uvođenju sistema za automatsko upravljanje predmetima u svim sudovima i tužilaštvima BiH. Glavna svrha ovog sistema je automatizacija i standardizacija procesa rada u pravosuđu BiH.

Predsjednik VSTV-a Branko Perić kazao je da je cilj projekta povećanje efikasnosti i transparentnosti rada sudova i tužilaštava u BiH. To je posebno u interesu građana BiH koji će informatizacijom dobiti dobru i efikasnu uslugu.

Zahvalivši vladi Švedske na podršci ovom projektu, Perić je istaknuo da ovaj projekt predstavlja i značajan korak u reformskom procesu u pravosudnom sistemu BiH.

Ambasador Kraljevine Švedske naglašava značaj ovog projekta zbog modernizacije procedura u sudovima i tužilaštvima u BiH te smatra da će novi sistem pojednostaviti administrativne rutine i učiniti upravljanje predmetima efikasnijim.

Također, učinit će informacije o sudskim predmetima transparentnijim i lakše dostupnim običnim građanima, kazao je Wingren.

Osim švedskog granta, potpuno provođenje projekta je omogućeno donacijama i drugih donatora, kao što su Holandska i Evropska komisija. Također, postignuto je i značajno izdvajanje iz državnog budžeta BiH.

-Političko opredjeljenje vlasti u BiH te izdvajanje novca iz državnog budžeta i profesionalizam VSTV-a garancija su da će ovaj projekt biti uspješno proveden u toku naredne tri godine, smatra ambasador Wingren.